Zonguldak'ta bazı ekmek fırınlarında satışa sunulan "Mancarlı Ekmek", Zonguldak halkının lezzet sofralarında yerini almaya başladı. Uzun zamandır sayılı ekmek fırınlarında satılan Mancarlı Ekmek, son zamanlarda fırın sayısını arttırdı. Diğer ekmeklere oranla az sayıda üretilen mancarlı ekmeğin, müşteriler tarafından yoğun ilgi gördüğü öğrenildi. Siparişe göre de ekstra üretim yapan fırın işletmecileri, mancarlı ekmeğin oldukça lezzetli olduğunu ve mutlaka tadılması gerektiğini ifade ederek, Zonguldaklıları mancarlı ekmek almaya yönlendirdi. 

İLÇELERDE DAHA YAYGIN

Zonguldak'ta arz-talep sebebiyle sınırlı sayıda üretilen mancarlı köy ekmeği, Devrek ve Gökçebey ilçelerindeki fırınlarda daha yaygın halde bulunabiliyor. Ancak fırın işletmecileri, bu ekmeğin son zamanlarda satışının arttığının ve yakın zamanda çok daha fazla sayıda üretimi yapılabileceğini öngörüyor. 

DİĞER EKMEKLERE GÖRE DAHA ÇOK ZAHMET VE ÖZEL İŞÇİLİK İSTİYOR

Diğer hamur ürünlerine göre oldukça zahmetli olan mancarlı köy ekmeği, fırıncıların kendi yaptığı mayalarla şekil alıyor. Fırında oldukça uzun süre duran ekmek, kolay kolay bayatlamıyor. Mancar lezzetiyle kendine has bir aroması olan ekmek ortalama 900 gram - 1 kilogram arası ağırlıkta geliyor. 

İNTERNETTE TARİFİ ARANIYOR, YOUTUBE'DA VİDEOLAR ÇEKİLİYOR

Gurbette yaşayan Zonguldaklılar, tarifin yöresel bir lezzet olması sebebiyle mancarlı ekmeğe özlem duyuyor. Bu sebeple internetten sipariş vererek masasında mancarlı ekmeğe yer vermek isteyen gurbetçiler, ne yazık ki istediğini bulamıyor. İnternette tarifi aranan bu lezzet için birçok farklı tarif olsa da Zonguldaklı ustaların yaptığı gibi lezzet tutturulamıyor. YouTube'da da mancarlı ekmek tarifi için videolar yer alıyor ancak ekmek fırını olmadığı için de lezzetin kıvamına erişilemiyor. 

MANCARLI EKMEK HANGİ YEMEKLE YENİR?

Mancarlı köy ekmeği, Zonguldak'ın bir diğer özel lezzeti olan manda yoğurdu ile birlikte tüketilebilir. Bölgede sıkça tercih edilen mısır çorbası, balık, zılbıt, pırasa yemeği, patates haşlaması gibi yemeklerle de birleştirilebilecek mancarlı köy ekmeği tek başına yenildiğinde de ayrı bir lezzet verebilir. 

MANCARLI EKMEK TANITILMALI

Zonguldaklı vatandaşlar, mancarlı ekmeğin tam anlamıyla herkesin denemesi gerektiği bir lezzet olduğunu, turizm ve yemek fuarları, etkinliklerinde tanıtılması gerektiğini düşünüyor. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilebilecek olan mancarlı ekmeğin tanımıyla ilgili yetkililerin de çalışmalar başlatması bekleniyor.

Muhabir: Ersin Çorbacı