Zonguldak'ta 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlandı.
Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, daire müdürleri protokol üyeleri ve muhtarlar katıldı.
Tören muhtarları adına Meşrutiyet Mahallesi Muhtarı Dursun Kılav'ın anıta çelenk sunması ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulundu ve akabinde İstiklal marşımız okundu.
Meşrutiyet Mahallesi Muhtarı Dursun Kolav törende yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.
Meşrutiyet Mahallesi Muhtarı Dursun Kılav, belediyelerin mahalleleri ilgilendiren konularda muhattaplarının "muhtarlık olmasının kanunen zorunlu halde getirilmesi" gerektiğini ifade etti.
Muhtarlığın, yerel idareyi temsil eden kurumlar arasında, toplumsal barışı sağlayan müesseselerden biri olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden Meşrutiyet Mahallesi Muhtarı Dursun Kılav, "Muhtarlık, gücünü Türkiye Cumhuriyeti mühründen alan, siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir" dedi. Kılav yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Muhtarlık müessesesi 2. Mahmut'un fermanıyla 19 Ekim 1829 tarihinde kurulmuş 19 Ekim 2015 tarihinde çıkartılan 11 nolu Başbakanlık genelgesi ile de 19 Ekimin Muhtarlar Günü olarak kutlanılmasına karar verilmiştir. Dolayısıyla bu yıl muhtarlar günümüzün 9.sunu kutlamaktayız.
Bu günün Muhtarlar Günü ilan edilmesini sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi meclisimize, İç İşleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında Emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımızı sunuyorum.
Yerel yönetimler, gerek Demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse Kamu hizmetlerinin halka sunulmasında yüklendikleri sorumluluklar sebebiyle, yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi ise Köy ve Mahalle yönetimleridir.
Muhtarlık müessesesi kurulduğu yıl olan 1829 dan günümüze 194 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinde köprü rolü oynayan Muhtarlık Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir.
Muhtar kelime anlamı itibariyle, Türk toplumunun tarihsel ve geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir değişle Muhtar; söz sahibi, seçilmiş Eren ve İhtiyar anlamları da taşıyan milletimizin teveccühüne, itimadına mazhar olan halkımızın bizzat seçtiği kişidir.
Muhtarlarımız, Köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde, aracı rolü oynarken, diğer yandan katılımcılığın sağlanmasında da önemli bir görevi yerine getirmektedirler.
Muhtarlığın, yerel idareyi temsil eden kurumlar arasında, toplumsal barışı sağlayan müesseselerden biri olduğu, unutulmamalıdır.
Muhtarlık, gücünü Türkiye Cumhuriyeti mühründen alan, siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.
Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın, özlük hakları sorunu kısmen çözülmüş, hizmet edebilirlik durumları ele alınmış ve yapılan çalışmalar neticesinde 10 maddelik taslak hazırlanıp komisyona sunulmuştur.
Büyük şehirlerde mahalle yöneticilerinin çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi konusu gündemdeki yerini almıştır.
Köy ve Mahalle kanunlarında çeşitli değişiklikler yapılarak, yeniden güncellenmeleri karar altına alınmıştır.
Köy ve mahalle muhtarlarının, adaylık müracaatında bulunarak, seçime girmeleri konusunda, Yüksek Seçim Kurulunun görüşü alınarak hazırlanan taslak komisyona sunulmuştur.
Mahalle muhtarlarımızın mahallelerine daha iyi hizmet verebilmeleri için,
Belediyelerin mahalleleri ilgilendiren konularda ilgili mahalle yönetimini muhatap alma zorunluluğu olmalı bu zorunluluk yasal hale getirilmelidir.
Muhtarların mahallelerini ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılmaları sağlanmalı ve bu komisyonlarda oy kullanma hakları olmalıdır.
5393 sayılı Belediyeler Kanununun 9. uncu maddesinin F bendi değiştirilerek muğlak ifadelerin yerine daha net ve bağlayıcı ifadeler kullanılmalıdır.
5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak Adres Kayıt Sistemi yeniden düzenlenmelidir.
Seçmen, Muhtarlığı 24 saat kapısı çalınabilen her çeşit sorunun iletilebildiği ve bu sorunların çözümünü sağlayan bir Devlet kapısı olarak görmekte ise de bize göre Dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan en önemli işlevi Genel ve Yerel idare arasında iş yükünü azaltan bir köprü Vatandaşla Devlet Kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı bir kurum olarak sistemdeki yerini almış olmasıdır.
Bundan dolayı Muhtarların yetkileri ve sorumluluk alanları yeniden belirlenmelidir.
Muhtarların sağlıklı, örgütlü bir yapıya kavuşabilmeleri için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle bu müessesede görev yapmış muhtarlarımızı sevgi ve saygıyla bugün aramızda olmayan ebediyete göç etmiş muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyor Tüm muhtarlarımızın 19 Ekim muhtarlar gününü kutluyor görevlerinde başarılar diliyorum.
Saygılarımla"