Zonguldak'ın tarih sayfalarına ışık tutan Zonguldak Tarih isimli Facebook sayfası, kente gelen turistlerin navigasyon kullanırken yaşadığı hataların sebepleriyle ilgili bir paylaşımda bulundu.

"Zonguldak'ta Navigasyon Hataları Neden Oluyor?" isimli paylaşımda şu bilgilere yer verildi;

"ZONGULDAK'TA NAVİGASYON HATALARI NEDEN OLUYOR?

Önceden adres esnafa sorulurdu. "Merkez Cami nerede ?" diye sorusunu sorduğunuzda şu yoldan git, ileriden sağa dön abicim. Orada kime sorsan gösterirler. Zaten minaresini görürsün.

Artık günümüzde Navigasyonlar var. Gelişmiş ülkelerde kullanılan bu naviler noktası noktasına sizi adrese götürüyor. Fakat ülkemizde bu uygulamada halen sıkıntılar yaşanıyor. Sıkıntı öyle bir hal alabiliyor ki; Yanlış yönlendirmede kazalara hatta insan hayatına mal olabiliyor.

Aslında bu soru aklıma Google Map haritasında bir adres ararken , o adresin denizde gösterildiğini görmem ile başladı. Çatalağzı'nda , kendi doğup büyüdüğüm sokağın isminin yanlış yazıldığını gördüm. Hatta burası sokak olarak değil, köy olarak işaretlenmiş. Bunun düzeltilmesi için Google'a yazdım , doğru işaretlemeyi yaptım Onaylandı. Sonra bir kaç mahalle ve sokağın yanlış işaretlendiğini, bazı yerlerin hiç işaretlenmediğini ,haritada gözükmediğini gördüm.

Bu seferde onlarla uğraştım. Mesela bizim “Kız Mezarı “ olarak bilenen türbe haritada gözükmüyordu. Orayı kayıt ettirdim. Daha onaylandı mı onaylanmadı bilmiyorum.

Navigasyon hataları ile ilgili bazı bileşim uzmanları ile konuştum. Bilgi aldım. Bu hatalar neden kaynaklanıyor ?

Anladığım kadarı ile :

Bunun iki ayağı var. Birincisi uydu ile alıcı (Baz) ve cihazdaki iletişim hataları. Şehrin teknolojik alt yapısı da önemlidir. Diğeri ise , Google Merkezli yanlış adreslerin sisteme girilmesi ve uygulamalarda kişisel olarak yanlış konum bilgileri girilmesinden kaynaklanıyor.

Tabi bunun da farklı etkenleri var. Mesela ; belediyelerin sürekli sokak isimlerinde yaptığı değişiklikler. Sistemde yeni ismi kayıtlı olmadığından , siz adresi girseniz de sistem o adresi bulamıyor. Ya da sizi farklı yerlere götürüyor. Bir diğeri ise trafik tabelaların sürekli değişmesi. Mesela belediyeler yeni yollar acıyor veya sokakların yönlerini değiştirebiliyor. Bütün bu değişiklikler navigasyonlara işlenmesi için bilgi aktarılmadığında o bölgede sorunlar yaşanıyor.

Çoğu bilgi yine vatandaşlardan geliyor , fakat bu bilgileri doğrulamanız , ispatlamanız isteniyor. Ayrıca çeşitli sorunlara neden olmamak için adres girdiğiniz noktayı tam olarak belirlemeniz gerek. Buna dikkat etmeyip ,10 metre sapma yapmanız halinde bir çok kazaya da neden olabilirsiniz.

Yasal Sorumluluk.

Navigasyonu cihazınıza indirdiğinizde sizden sözleşmeyi onaylamanız isteniliyor. İşte bu sözleşmede ilgili kuruluşun olası hatalardan ve sonuçlarından sorumlu olmayacağı yazıyor. Yani navigasyon hatası ile kaza yapmanız halinde yasal bir hakkınız yok. Bu yüzden trafik işaretlerine dikkat etmeniz esas alınıyor.

Bu konu aslında benim hiç ilgi ve bilgi alanım değil. Ama merak ettiğimde bu bilgiler çıktı. Bu konuda hiç yazı da görmedim ! Herkes yaşıyor sorunu ama şikayette duymadım. Bazı kurumların bileşim merkezleri var acaba hiç bu şikayetlerden haberdar mı ? Bilmiyorum. Ama bunun eksiklerinden doğan zararları görüyorum.

Hani Turizm atağı yapıp yapıp duruyoruz ya. Başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Şöyle düşünün. Bisiklet lastiğini şişiriyorsunuz. Hava basıp duruyorsunuz,ama bir türle lastik şişmiyor. Bunun nedeni iğne deliği gibi bir delik olmasından kaynaklanır. Ne kadar çabalasan da şişmez. Turizm de böyle bir şey.

Bu gibi bilgiler ayrıntı olarak görülebilir veya bundan bi haberdar olunabilir. Ama bu ufak ufak bilgiler artık önem kazanıyor. O bakımdan eski tip belediye başkanlığı bile artık yeterlilik kazanmıyor. Artık şehirler için her bilgi önemli.

Adresi bulamadığı bir yere turist gelir mi ?

Zonguldak'ın çok açığı var. Bunları kapatmadan olmaz."

Kaynak: Haber Merkezi