Almanya, çifte vatandaşlık yasa tasarısını onayladı.

Almanya'da yaşayan yaklaşık beş yüz bin Zonguldaklıyı ilgilendiren, Almanya çifte vatandaşlık yasa tasarısını onayladı. 
Vatandaşlığa geçmek için istenen "yasal ikamet süresi" 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olmak, gönüllü çalışmalar yapmak gibi, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yıla düşebilecek.

Almanya’da Bakanlar Kurulu, çifte vatandaşlık imkanını herkese tanıyan ve Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıran yasa tasarısına onay verdi.
Üzerinde uzun zamandır çalışılan tasarı, ülkeye gelen göçmenlerin uyumunu güçlendirmeyi ve vasıflı işçi sıkıntısı çeken ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor. İçişleri Bakanlığınca hazırlanan "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu" adını taşıyan tasarıyla, daha önce sınırlı sayıda ülke vatandaşına uygulanan çifte vatandaşlık hakkı, herkese yönelik genişletilecek.
Tasarının Federal Meclis’ten geçmesi durumunda ayrıca yabancıların Alman vatandaşlığına kabul edilmesi için gerekli şartlar da hafifletilecek.
"Yasal ikamet süresi" 8 yıldan 5 yıla indirilecek
Buna göre vatandaşlığa geçmek için istenen "yasal ikamet süresi" 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olmak, gönüllü çalışmalar yapmak gibi, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yıla düşebilecek. Alman vatandaşlığına geçiş koşulları arasında, Almanya’nın özgürlükçü toplum değerleri ve yasalarının benimsenmesi ve kişinin, kendisi ve ailesinin geçimini sosyal yardımlar almadan sağlayabilmesi de yer alıyor. Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemelerde bulunanlar Alman vatandaşlığına alınmayacak.
Ayrıca çok eşli olanlar veya anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da vatandaşlığa alınmayacak.

"ÇİFTE VATANDAŞLIK İMKANI"

Çifte vatandaşlığa imkan veren tasarıda, çoklu vatandaşlıklara da imkan tanınacak.
Aynı zamanda yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybedeceği yönündeki düzenleme de ortadan kalkacak.

"ALMANYA DOĞUMLU ÇOCUKLAR ALMAN VATANDAŞI OLABİLECEK"

Ebeveynlerden birinin 5 yıl Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi durumunda ülkede doğan yabancı çocuklar Alman pasaportu alabilecek.
Ayrıca çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak çifte vatandaş olabilecek.
Tasarıda, İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974’e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batı Almanya) ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990’a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyet’ine (Doğu Almanya) gelen işçiler için özel bir düzenleme yer alıyor.


"ALMANYA’DAKİ ZONGULDAK’LILAR ETKİLENECEK"

Almanya'nın 1961 yılının başlarında, '' misafir işçi '' olarak işçi statüsünde ülkeye aldıkları Zonguldaklılar da yeni yasadan etkilenecek. Özellikle, ilk nesil Zonguldaklılar, bu yasadan olumlu yönde etkilenecek. Belirli yaşa gelmiş ve emekli olan Zonguldaklılar çifte vatandaşlık ile birçok yeni haklara sahip olacaklar. Almanya'ya ilk gelen Zonguldaklılar, geçmişte dil ve entegrasyon kursu alamadıkları, bu nedenle vatandaşlığa alınma sınavından muaf tutulacağı belirtildi. Yeni yasaya bir çok Türk kökeni sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Türk kökenli STK'lar, yeni yasanın geç olmasına rağmen, beklentileri karşıladığını ifade ettiler.

Haber Merkezi

Editör: Oğulcan Öz