CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, aralarında TTK’nın da bulunduğu devlete ait 19 şirketin hazırlanan bir yasa tasarısı ile uönetim yapısının değiştirilerek örtülü bir özelleştirme sürecine sokulma tehlikesi oluşturulmasıyla ilgili, AK Parti Zonguldak, Karabük, Bartın Milletvekilleri tarafından yapılan açıklamayı eleştirdi. 

Ak Parti kanadından yapılan açıklamalara, TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın 9 Temmuz tarihli konuşması üzerinden yanıt veren Yavuzyılmaz, “Şimdi inkâr ediyorlar, yalan yanlış bilgiler diyorlar. Muhalefeti algı oluşturmakla suçluyorlar. Oysa sadece 3 gün önce Sn. Ergün Atalay da 19 KİT Kuruluşunun yönetim yapısının değiştirilmesi ve örtülü özelleştirme süreciyle ilgili hazırlanan kanun teklifi taslağı konusunda sert açıklamalarda bulundu.” dedi. 

TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ’in bulunduğu toplantıda yapılan açıklamanın bugüne kadar söyledikleriyle bire bir uyuştuğuna dikkat çeken Genel Başkan Yardımcısı, tasarıyı inkâra kalkanlara Ergün Atalay’ın bu konuşmasının en güzel yanıt olduğunu söylediği açıklamasında şunları ifade etti:

“Sn. Atalay da, tıpkı bizler gibi, 19 KİT’in yönetim yapısının değiştirilmek istendiğini ve 7 yönetim kurulu üyesinin 4’ünün Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcisinden oluşması ve yönetim kurulu başkanının da Hazine temsilcileri arasından seçilmesinin planlandığını söyledi. 

Ayrıca bu toplantıda katılımcılara söz konusu kanun teklifi taslağını dağıtacaklarını da ifade etmişti. Konuşmasının devamında, ‘Yeteri kadar ekonomik sıkıntı var. Bir de bu mesele olmasın’ diyen Sn. Ergün Atalay, açıklamasının devamında bu yasa tasarısıyla ana amacın özelleştirme olduğunun da altını çizdi.  

Ben, TÜRK – İŞ Genel Başkanının bu açıklamasının, tasarıyı geçiremeyeceğini anlayınca inkâra sarılanlara en güzel cevap olduğunu kanaatindeyim. Aylardır sürdürdüğümüz mücadelemiz her geçen gün büyümeye ve sonuç vermeye başlamıştır. Madencinin ayak sesleri hükümet yetkililerinin kulaklarında çınlamıştır.”

NE OLMUŞTU?

TÜRK-İŞ  Genel Başkanı Ergün Atalay, 9 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada, AK Partinin 19 KİT’i özelleştirmeye yönelik bir yasa hazırlığında olduğunu şu sözlerle eleştirmişti: 

“ 4- 5 aydır bir çalışma yapılıyor. 19 tane KİT’le ilgili; İçlerinde Türkiye Taş Kömürü var, Türkiye Kömür İşletmeleri var,  TCDD var, BOTAŞ var, TEDAŞ var, Eti Maden var, ÇAYKUR var, TPAO var. Diyor ki ‘bunların yönetimini 7 kişi yapacağız; dördünü Hazine Bakanlığından atayacağız, üçünü de o bakanlıklardan atayacağız.’ Ya böyle bir şey olur mu? Hazine Bakanlığı Enerji Bakanlığı’nı idare edecek, Hazine Bakanlığı Ulaştırma Bakanlığı’nı idare edecek.

Hazine Bakanlığı’ndaki bürokrat elektrikten ne anlar, madenden ne anlar? Yani bununla ilgili toplumun tereddüdü var; enerji işçilerinin var, maden işçilerinin var, demiryolu işçilerinin var, KİT’lerdeki bütün işçilerin tereddüdü var. Yani bununla ilgili bize net bir bilgi versinler. 

Yeteri kadar ekonomik sıkıntımız var, yani bir de bu meseleyle ilgili bizim anladığımız şu;  biraz sonra sizin önünüze dağıtacaklar; hazırlanan taslakla ilgili. Yani bunları mı özelleştirelim... Biz bağırıyoruz bas bas. Enerjiyi geri alın özelleştirmeden; enerji silah gibi, gıda silah gibi… Onun için işte biz bu ülkede beraber yaşıyoruz ne oluyor, ne gidiyor yakinen biliyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi