ÖZEL HABER
Son yıllarda artan dijitalleşme ile birlikte matbaacılık sektörü bu gelişmelerden oldukça olumsuz etkilendi.
Kağıt faturalardan e- faturalara geçilmesi ve yazılı basından dijital basına geçilmesi sebebiyle matbaacılık sektörü de zor günler yaşıyor.
Matbaa Ustası Yüksel Çimke, Dijital basının arşivlenemediğini, yazılı basın olmadığı zamanda şehrin hafızasının yok olduğunu belirtti.
Zonguldak'ta. 52 yıldır matbaacılık sektöründe bulunan matbaa ustası ve esnafı Yüksel Çimke, dijitalleşmeyle beraber işlerin oldukça düştüğünü ifade ederek şunları söyledi:
"Dijital çıktığından beri matbaa sektörü bitmiş vaziyette, işler bitik durumda. Dijitaller çıktığından beri matbaa sektörü bitmiştir. Şu anda zor durumdayız. Kağıt faturaların yerine dijital e-faturalar çıktığından beri matbaa sektörü hepten bitmiştir. Bir tek ayakta durduğumuz yerel gazete basımı, haftalık gazeteler diğer taraftan zaten işler olmadığı için zor durumdayız.
ÇIRAK YETİŞMİYOR
Peki çırak yetişiyor mu? Çırak yetişmiyor. Çırak asgari ücret fiyatını istiyorlar. Çırak meslek öğrenmek istemiyorlar. Meslek edinmek istemiyorlar. Geçim derdinden çırak yetişmiyor. Gelmiyor. Çalışmıyorlar.
10 YILA KALMAZ MATBAACILIK SEKTÖRÜ SONA ERER
Dijitalleşme ile birlikte matbaacılık sektörü en fazla 10 sene devam eder ondan sonra biter.
KAĞIT FİYATLARI ÇOK YÜKSEK
Kağıt fiyatları çok yüksek kağıt fiyatları düşmesi lazım. En ufak bir baskıda çok yüksek kağıt fiyatları olduğu için yüksek maliyetli çalışıyoruz. Bu yüzden esnaf zaten bir iş bastıramıyor. kağıtlar Avrupa'dan geldiği için Türkiye'de üretilmediği için fiyatları yüksek olduğu için bu iş tamamen bitmiştir.
YEREL SEÇİMLERDE MATBAACILAR OLARAK ANCAK MUHTARLIK OY PUSULASINI BASABİLİYORUZ
Bizim yerel seçimlerde işimiz olmuyor. Büyük firmalar yapıyor. Biz ancak muhtarlık seçimlerinde oy pusulası basmak için o işleri yapabiliyoruz. Yani belediye, ve il genel meclisi seçimlerinde bizim bir işimiz, fonksiyonumuz olmuyor.
YAZILI BASIN ARŞİVİ OLMADIĞI ZAMAN ZONGULDAK'IN TARİHİ YOK, ŞEHRİN HAFIZASI YOK OLUYOR
Yazılı basının dijitale dönmesi, yazılı basının azalması aslında bir yandan da ilimizin arşiv hafızasını yok ediyor.
Onun için bu yazılı basının devam etmesi gerekir. Arşivin devam etmesi gerekiyor. Gelecek tarihe de ışık tutması adına.
Yazılı basının arşivleri internetten çalıştıkları için biriktirilmiyor, basılmıyor. Kağıt baskı yapılmadığı sürece arşivler yok oluyor. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Karşı karşıya çünkü internet üzerinden yazılı basın yayınlandığı için baskı yapılmadığı için arşiv yapılmıyor. Yapılmadığı sürece de arşiv olmuyor
Yazılı basın arşivleri olmadığı zaman Zonguldak'ın tarihi yok olmak zorunda. Arşiv yapılmıyor ve arşiv olmadığı için Zonguldak 'ın tarihi arşivi tutulmamış oluyor.
Medya sektöründe yazılı basın devam etmelidir şehrin hafızası için bu gerekli"
(Haber: Ercan Demir)