CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, fındık üreticisinin mağduriyetini tekrar gündeme taşıdı. Ertuğrul, üreticilerin yaşadığı mağduriyetlerle ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Bize gösteriş müptelası diyenler, üreticinin, emekçinin, işçinin, emeklinin yani halkının hangi sorununu görüyor? Kim gösteriş müptelası? Üreticisinin, çiftçisinin, emekçisinin sorunlarını gözeten mi? Yoksa halkı hayat pahalılığından can çekişirken 100 milyon dolara kışlık saray yaptıran mı gösteriş müptelası? Halkı 1 kilo dana etine muhtaçken altın varaklı saraylarında oturan mı gösteriş müptelası?”
Fındığın kilogram fiyatının Giresun kalite fındık için kilogram başına 132 lira, levant kalite için kilogram başına 130 lira olarak belirlendiği bu ay başında duyuruldu. Desteklerle beraber bu rakamlar 133 TL 135 TL olacak denildi. Geçen yıl 90-100 Lira bandında sezona başlayan fındık fiyatları sezon sonuna doğru 120-130 Liraları zaten görmüştü. Defalarca söyledik, enflasyonun hali ortadayken, fındığa yapılan yıllık zammın bu kadar olması tamamen üretici ile üreticinin emeği ile dalga geçmektir. Maliyetler %100-200 artarken bu üreticiye reva mıdır?
Başkanlığını AK Parti Sakarya Milletvekili Lütfi Bayraktar’ın yaptığı FİSKOBİRLİK, 12 Ağustos’ta fındık alımına 115 TL’den başlamış, bu rakam TMO’nun 130 TL’lik alım fiyatının çok altında kaldığı için büyük tepki toplamıştı. Daha sonra fiyatı 120 TL’ye revize eden FİSKOBİRLİK, üreticilere bir şok daha yaşatarak yeni alım fiyatını 118 TL olarak belirledi.
TMO ise teslim alınan ürüne geri ödeme süresini 45 güne kadar uzatıyor. Ne oluyor? Üretici ürününü tüccara vermek zorunda kalıyor. Devletin kendi kurumları üreticisiyle alay ediyor.
Üretici zaten daha şimdiden fındığına 104-105 Liralardan ancak alıcı buluyor. Yıl sonuna kadar bu nerelere kadar düşer siz düşünün. Enflasyonu düşüreceğiz diye üreticiden ürününü zararına satmasını istiyorlar. Bu insanlar ne yiyip ne içecek evine ekmeği nasıl götürecek? Yevmiye 1200 Lira, gübre, ilaç ve diğer maliyetler göze alındığında dalga geçer gibi bir vaziyet bunun başka bir açıklaması olamaz. Üretici işçilere yevmiye ödemeleri yapacağı için mecburen düşük fiyatlardan fındığını satmak zorunda kalıyor. Devlet üreticisine sahip çıkmadığı için serbest piyasada fındık üreticisi tüccarın belirlediği fiyatlardan ürününü satmaya ya da yabancı tekellere satmaya mecbur kalıyor. Bu da fındık üreticisinden gasp edilen emeğin yabancı şirketlerin hanesine kar payı olarak yazılması demek. İktidarın tarım politikası durumu bu hale getirdi.
CHP’yi gösteriş müptelası olmakla suçluyorlar. Biz gösteriş şatafat meraklısı falan değiliz. Tam tersine bu toplumun ta kendisiyiz, bu halkın çocuğuyuz. Halkımızla aynı mahalledeniz. Halkın neyi ne kadara mal ettiğinden evini nasıl geçindirdiğinden haberiniz yok. Altın varaklı saraylarınızdan millete “sabır” diyorsunuz. Maliyet muhasebesi diye bir şey var haberiniz var mı? Bu fiyat aracıların ekmeğine yağ süren bir fiyat dedik. Üretim maliyeti kilogram başına 120 TL. Maliyetin üzerine en az %30’luk bir nefes payı eklenerek en az 160-170 TL fiyat açıklanmalıydı. TMO 2023 yılında fındık fiyatında yaptığı belirleme hatasını bu yıl yapmamalıydı dedik. Hatayı siz yaptınız yine millet cefasını çekiyor. Yazıklar olsun!”