Zonguldak Tarih isimli Facebook sayfası, "Fransızların Zonguldak Haritası" başlıklı bilgilendirici bir paylaşım yaptı. Yapılan paylaşımda 1900'lü yılların başlarında Fransızlar tarafından çıkartılan Zonguldak'ın Şehir Merkezi'nin haritası hakkında detaylı bilgilere yer verildi.


"İşte o paylaşım;

1900 yılların başlarında Fransızlar, Zonguldak Şehir Merkezinin öyle bir topoğrafik haritasını çıkarttılar ki ; bugün uydular vasıtasıyla böyle bir harita ancak çıkartılabiliyor. Haritada nokta atışı ile binalar yerleştirilip , toprak ve arazi yapısı da ince ayrıntısı ile verilmiş.

Haritalarla oynamayı severim. Bugün Zonguldak'ın uydudan çekilmiş görüntüsünü bu haritanın üstüne getirdiğimizde bire bir aynı. Sadece sonrada doldurma alanlar eksik kalıyor. Böylelikle nerelerde doldurma toprak yapılmış bunu da anlayabiliyorsunuz.

Bu harita bize ayna zamanda şehir merkezinde nerelerin kumsal olduğunu da gösteriyor. Buna göre Gazipaşa'da SSK binası ile Eski Aksaray binasına kadar olan kısım. Bu binaların arkasındaki binalar ile karşısındaki valilik binası kumsalın üstüne denk geliyor. Soğuksu'nun ana caddesinden liman tarafına doğru binalar kumsala denk geliyor.Bunun dışında Ankara Köprüsü etrafı da dere yatağı olduğu anlaşılıyor.

Bu topoğrafyada Fener mevkinde neredeyse hiçbir bina yok. Sadece TTK Misafirhanesi tarafında üç bina gözüküyor. Zonguldak Fenerinin de gözüktüğü alan çalılık alan.

Haritaya göre mahallelerdeki hane sayıları ise şöyle;

Karaelmas Mahallesi 28 hane

Fener 3

Mithatpaşa 36 hane

Gazipaşa 28

Yayla Mahallesinde 46

Site yamacında 18 ev

Gürcü tepesinde 26 hane

Ontemmuz 46

Tepebaşı‘nda 1

Üzülmez 21

Kozlu yolunda 7 bina

İncivez'de 10

Kozlu 145 hane"

Kaynak: Haber Merkezi