Kastamonu’da ve Karadeniz Bölgesi’nde 720 yıl önce esnafları örgütleyerek ahilik teşkilatını kuran ve o dönemin önemli mesleklerin ortaya çıkartılmasında öncülük eden Ahi Şorba (Ahi Resul) Efendi, Kastamonu’da bulunan türbedeki kabri başında anıldı. 16. Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen anma etkinliğinde İl Müftüsü Bekir Derin tarafından dua edildi. Duadan sonra türbeyi ziyaret eden vatandaşlara çorba ve çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Programda konuşan Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, “Kastamonu ahilik dediğimiz esnaf teşkilatının doğruluğa, dürüstlüğe, yardımlaşmaya dayanışmaya dayalı güzel geleneği yansıtan nadidede illerimizden bir tanesi. Ahi Resul olarak adlandırılan bir ahimizin mekanında, bir arada sembolik olarak bu ahilik geleneğini yansıtmaya çalışıyoruz. Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde Kastamonu, ahilik kültürünü yansıtan insanların birbiriyle kardeşlik içerisinde dayanışma içerisinde, huzur içerisinde, barış içerisinde, sevgiyle saygıyla bir arada olduğu ve konuklara ilgi gösterdiği, gelen yabancılara yol gösterdiği, doğruluk ve dürüstlüğün yaşandığı ve insanların birbiriyle dayanıştığı o güzel tarihli kültürü yaşayan bir ildir. Biz bugün de bu iddiadayız. Esnaf vatandaşlarımızı destekliyoruz. Esnaf vatandaşlarımızın daha iyi durumda olmalarını istiyoruz. Ekonominin daha iyi canlanmasını istiyoruz. Esnaflarımızla dayanışma içerisindeyiz. Ticaretin gelişmesinde esnaflarımızın bulunduğu yer çok önemli. Kastamonu tarihi mekanlarında özellikle esnaflarının o güzel dükkanlarında hala ilgi çeken bir turistik ilgi odağıdır aynı zamanda. Kastamonu esnafı doğruluğuyla, dürüstlüğüyle, sevgisiyle, misafirperverliğiyle, dayanışmasıyla örnek bir esnaftır. Biz valilik olarak, kurumlar olarak, devlet olarak Kastamonu esnafını kucaklıyoruz. Bütün sorunlarında bir aradayız” dedi.
Ahi Şorba hakkında bilgiler veren Kastamonu Üniversitesi İTBF Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu ise, “Ahi Şorba, burada böyle bir tekke açarak aslında bir mahallenin temelleri atılmış. Bu mahalle başlangıçta Ahi Şorba Mahallesi olarak bilinirken daha sonra Beyçelebi Mahallesine dönüşüyor. Bu tekke günümüzde elbette ki ortada değildir ama ne mutlu ki türbesi ayakta. Ahi Şorba ve akrabalarının, yakınlarının yattığı bu türbe günümüzden birkaç sene önce İlk defa gündeme getirildi. Tadilatının yapılması istendi. Ben de girişimlerde bulundum. Önceki valiliğimiz, önceki belediye başkanlarımız, muhtarımız, değerli muhtarımız bu konularda öncülük ettiler. Nihayet 3 yıl kadar önce tadilatı bitirilerek bu şekilde bir hizmete sunuldu. Şehir dışından gelen misafirler açısından ve Kastamonu açısından bir ölçüde utanç verici bir durumdu. Çünkü geliyorlar Ahi Şorba’nın methini duymuşlar, önemli bir şahıs olduğunu biliyorlar, ziyaret etmek istiyorlar ama türbe ya kapalı ya da ziyaret edilemeyecek kadar bakıma muhtaçtı. Bundan sonra yine sayın valimizin, umarım belediyemizin ve bütün odalarımızın öncülüğünde bu tekkenin ve ahiliğin anlamına uygun hizmetler yapabilecek düzeyde bir yapılaşma sağlanır” diye konuştu.