Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Salep ekimi gerçekleştirildi.
Salep ekimine Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Safranbolu İşletme Müdürü,  Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü,  Safranbolu İşletme Müdür Yardımcısı ve İşletme Şefleri ile Safranbolu İşletme Müdürlüğü personeli katıldı.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü konuyla ilgili olarak; “2019 yılında tesis edilen TAB Bahçesinde  üretimine  Nisan-Mayıs aylarında başlanan salep (Ophrys sp) türünden  bu yıl 35 kg yumru elde edildi. İçecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması dolayısıyla talep gören salep üretim alanı ise her geçen yıl genişliyor” denildi.
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu ise; "Çoğaltılması üzere hasat edilen salep ile ilgili  coğrafi yapısı dolayısıyla Safranbolu'da salep çeşitliliği çok fazla. Araştırmalar sonucunda 25 çeşit salep orkidesi doğada kendiliğinden büyüyor. Normalde ektiğiniz bir yumru yine size bir yumru yapıyor ama 'sök-dik' dediğimiz bir yöntem geliştirdik. Bu yöntemle bitkiyi erken hasat edip tekrar dikiyoruz. Yani ağacı budadığınızda farklı bir noktadan fışkıran uyuyan bir hücresi vardır. Salepte de bazı türlerde aynı şey söz konusu. Erken hasatla yumrusunu kaybedince bitki ikinci yumru yapmaya yöneldi. Çiçeklenme başlangıcında bitkiyi topraktan söküyoruz. O döneme kadar geliştirdiği yumruyu hasat edip tekrar dikiyoruz. Evladını kaybettiği için bitki yeniden yumru yapıyor. Böylece bitkiyi bire iki veya bire üç yumru vermeye zorluyoruz. Böylece sürdürebilir bir salep üretimi hedefliyoruz. Bölgemizde katma değeri yüksek orman ürünlerinin miktarını ve çeşitlerini artırmaya  devam ediyoruz. Ektiğimiz bu tohumları yüce Rabbim hayırlı ve bereketli eylesin" dedi.
Haber: Seda Fidan

Editör: Oğulcan Öz