Dünyaca ünlü tescilli Taşköprü sarımsağı'nda hasat yapıldı ürün kurutularak pazara sunuldu. Kastamonu Taşköprü sarımsağı satılmak üzere yurdun dört bir yanına gönderildi Zonguldak'ta da satılmaya başlayan Kastamonu sarımsağına vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor birliğine göre ayarlansın uzaklar kilosu 100 liradan başlayıp 250 liraya kadar yükseliyor. Diğer sarımsaklara oranla sağlığa son derece faydalı olan Taşköprü sarımsağı. Zonguldak'ta tercih ediliyor.

TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ ÖZELLİKLERİ

"Diğer sarımsak örnekleriyle karşılaştırıldığında, üstün özellikler göstermektedir. İçerdiği demir, kükürt, magnezyum, potasyum ve aroma bakımından en yüksek değerlere sahiptir. Nitelik açısından dünyanın bir numaralı sarımsağı olarak kabul edilmektedir. Önemli bir antioksidan maddesi olan selenyum yeteri miktarda içermesi Taşköprü sarımsağını rakipsiz kılmaktadır.

Teknik olarak ayırt edici özelliklerini sayacak olursak; baş kabuk rengi beyaz, dişleri sıkı ve sert , diş kabuk rengi pembemsi , diş et rengi krem-sarımsıdır. Baş kabuğunda antosiyan (Antosiyanin, mor, kırmızı ve mavi renkli bitkilere renk veren pigmenttir ) varlığı var ama az şekilde, dişlerinde antosiyan şeritleri mevcuttur, ortalama diş sayısı baş büyüklüğüne göre (12 adet – 17 adet) aralığında, dişleri sarmalayan 5 — 10 kat koruyucu kabuk bulunmaktadır.

Başın iriliği, yetiştirme koşullarına bağlı olarak 60 grama kadar ulaşabilmektedir, ortalama irilik 15 — 35 gr, baş çapı ortalama 30-40 mm, ortalama diş sayısı 10-15 adet, ortalama diş ağırlığı 2-3 gramdır. Baştan kabuğun ayrılışı sert yapısı olduğu için zordur. kabukların zor ayrılması hava geçirgenliğini azattığı için raf ömrünü uzatmaktadır . Kokusu keskindir ve kuru madde oranı %37 dir.

Kendine özel acılığı diğer sarımsaklara nazaran daha serttir. Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır. Kanser önleyici ve risk azaltıcı madde olan selenyum elementi Taşköprü sarımsağı dışındaki sarımsaklarda yok denecek kadar azdır. Taşköprü sarımsağına kokusunu veren Allyl Propyl Disulfide (C6H12S2) (Güçlü bir kokuya sahip uçucu açık sarı bir sıvıdır.) Türkiye’de yetişen diğer sarımsaklarda eser miktarda bulunmaktadır. Bileşimi mineral madde ve vitamin açısından çok zengindir.Kanser önleyici ve risk azaltıcı kimyasal bir madde olan selenyum elementi sadece Taşköprü sarımsağında bulunmaktadır."

Muhabir: Ercan Aygün