Zonguldak’ ta müteahhitlik yapan inşaat mühendisi Turgut Hamzaçebi yapılan zamlar ve inşaat sektörünün içinde bulunduğu durum hakkında bilgi verdi. Döviz kurundaki artış, KDV artışın malzeme fiyatlarında zammın önünü açtığını belirten Turgut Hamzaçebi yetkililerin bu kötü gidişe acilen tedbir alması, halkı rahatlatacak plan ve projeleri uygulamaya koyması gerektiğini dile getirdi. Hamzaçebi;
"Döviz artışının durmaması, akaryakıta gelen fahiş zam, KDV oranlarının arttırılması, çimentoya ve nakliyeye gelen zamlarla beraber iğneden ipliğe her şeyin zamlanacağı düşünüldüğünde her sektörde çöküş kaçınılmaz olacaktır. Bilindiği gibi yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla inşaat sektörü de ülke ekonomilerinde kaldıraç görevi üstlenmektedir. İnşaat sektörü istihdam kabiliyeti en yüksek sektörlerin başında gelmektedir. Yüzlerce meslek dalını ilgilendiren, istihdam ve üretim sürecini büyük ölçüde etkileyen, 300 den fazla alt sektörü harekete geçirme özelliği olan bu sektör ekonomide de lokomotif sektör rolünü oynamaktadır.
 Bu gün geldiğimiz noktada TL'nin Dolar ve Euro karşısında kaybettiği değer ve üst üste demirden betona, çimentodan kireç'e, akaryakıttan hububata, velhasıl iğneden ipliğe her şeye peş peşe gelen zamlar, doğal olarak zaten beş yıldır çöküş yaşayan inşaat sektörünü daha çok olumsuz etkileyecektir. Dövizin fırlaması, TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi, akaryakıta gelen süper zam, KDV oranlarının ve vergi yükünün arttırılması elbette demirden çimentoya, boyadan İnşaat malzemelerine  kadar her türlü malzemeye zamlarla yansıyacaktır. Yaklaşık %50’lere varan fiyat artışlarını kısa zamanda hissedeceğiz. Bütün bunlara ilave olarak zaten dengesi bozulmuş olan piyasa, artık çekle, senetle iş yapamaz duruma gelecektir. Konut inşaatlarında da zaten yüksek fiyatlar daha da yükselecek, zamlarla beli bükülen halkımızın alım gücü iyiden iyiye düşecektir. Yetkililerin bu kötü gidişe acilen tedbir alması, halkı rahatlatacak plan ve projeleri uygulamaya koyması gerekmektedir" dedi.

(Haber - Neriman Dengiz )