Dünya kadınlar Günü yaklaşıyor. Bu kapsamda da çeşitli etkinlikler ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın her tarafından yapılıyor. Başlamış olanlar ve sürenler var.

Bunlardan biri de dünya kadınlar Festivali İstanbul Programı…

Dün başladı ve bu gün ile 7 Mart tarihleri arasında dijital olarak sürecek. WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, British Council ve Sabancı Vakfı iş birliği ile gerçekleşiyor. Festival, British Council ve Sabancı Vakfı YouTube hesaplarından ücretsiz izlenebiliyor.

Toplumsal cinsiyeti odağına alarak kapsayıcı bir alan yaratmayı hedefleyen WOW -  Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, on beş milyondan fazla kişinin yaşadığı İstanbul’da “Şehirde Kadın Olmak” temasını ele alıyor. Festival, WOW Vakfı Başkanı ve kurucusu Jude Kelly, British Council Türkiye Direktörü Cherry Gough, British Council Mütevelli Heyeti Başkanı Stevie Spring ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın açılış konuşmaları ile başladı.

WOW - Dünya Kadınlar Festivali’nin ilk gün sunuculuğunu gazeteci Duygu Demirdağ üstleniyor. Festivalde  Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün Osmanlı’dan günümüze kadın hareketini ele alacağı konuşmasının ardından, İBB Sosyal Politikalar Koordinatörü Zelal Yalçın Küçük, Engelli Kadın Derneği üyesi avukat Arzu Şenyurt Akdağ, Kadın Koalisyonu gönüllüsü Sinem Mısırlıoğlu gibi Türkiye’nin önde gelen aktivistlerinin yanı sıra Birleşik Krallık’tan Kadınların Eşitliği Partisi (WEP) Başkanı ve Londra Belediye Başkan Adayı Mandu Reid kadınların toplumsal hayata katılımında önlerine çıkan engellerin yanı sıra pandemi döneminde kısıtlanan haklara kadar pek çok farklı konuyu “Şehir Hayatına Katılım” panelinde ele alacak. 

Festivalin “Büyük Fikirler” bölümünde ise, Gamze Elibol, Gülseren Onanç, Elif Eda Güneş, Simay Dinç ve Arzu Çelebi cesaret veren hikayelerini, kadın hakları mücadelesine kendi kulvarlarından katkılarını paylaşacaklar. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan moderatörlüğündeki “Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar” söyleşisinde ise, Sabancı Vakfı Fark Yaratanları İlayda Eskitaşçıoğlu, Özlem Ceylan ve Nurdeniz Tunçer tabuları yıkmaya, dayanışma platformları oluşturmaya ve bağımsız yaşama dair yürüttükleri çarpıcı çalışmalarını anlatacaklar. Birlikte Yemek bölümünde Refika Birgül bizlerle kendi hikayesini paylaşacak, ardından Pelin Turgut hikaye anlatıcılığına dair ufuk açıcı paylaşımlar yapacak. Bu bölüm sürpriz bir tarifle son bulacak. 

SANAYİDE KADIN

“Sanayide Kadın” Konferansı TSKB, AFD ve Fransa İstanbul Başkonsolosluğu İş Birliğiyle Gerçekleştirildİ

TSKB, AFD ve Fransa İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğinde geleneksel olarak her yıl Fransız Sarayı’nda düzenlenen kadın istihdamı temalı konferansların 5’incisi “Sanayide Kadın” temasıyla çevrimiçi gerçekleştirildi. “Endüstri ve teknolojide cinsiyet eşitliğini teşvik etmek” konulu panelin de yer aldığı konferans pek çok önemli kurumun üst düzey yöneticisine ev sahipliği yaptı.

Pandemi sebebiyle çevrimiçi düzenlenen konferansın açılış konuşmalarını; Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, AFD Grup Türkiye Direktörü Serge Snrech ve TSKB Genel Müdürü Ece Börü yaptı.

TSKB Baş Ekonomisti Burcu Ünüvar’ın yaptığı “Kadınların COVID-19 Sonrası Dünyası” başlıklı sunumdan sonra gerçekleşen “Endüstride ve Teknolojide Cinsiyet Eşitliğini Teşvik Etmek” konulu panelin moderatörlüğünü ise Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İcra Direktörü Güven Sak üstlendi. Panelde Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Oyak-Renault Tedarik Zinciri Direktörü ve Women@Renault Başkanı Sibel Bayat, Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney ve Hayat Kimya Global Hazine Direktörü Ayla Hacıahmetoğlu kurumlarındaki kadın istihdamı ve fırsat eşitliği uygulamaları hakkında bilgi ve deneyim paylaşımında bulundular. 

TSKB Genel Müdürü Ece Börü, konferansın açılış konuşmasında, Türkiye’nin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınması için kadın ve erkeğin, iş hayatında ve toplumda aktif katılımla eşit olarak yer almasının şart olduğuna işaret etti ve sözlerine şöyle devam etti: “Global istihdamda kadınların payı yüzde 44 oranında iken sanayi sektörüne baktığımızda yüzde 16 seviyelerinde bir katılım görüyoruz. Kadın dostu sanayi dönüşümünde üretim sektörüne olduğu kadar finans kurumlarına da önemli bir rol düşüyor. TSKB olarak bu yönde 5 yıl önce değerli iş ortağımız AFD ile önemli bir adım attık ve Türkiye’de bir ilk olan kadın istihdamı kredi programını geliştirdik. Program kapsamında önce firmaların fırsat eşitliği uygulamalarını analiz ediyor, belli bir seviyenin üzerindeki şirketlere uygun olanaklarla yatırım kredisi sağlıyoruz. Gelişim ihtiyacı olan firmalara ise rehberlik ediyor, fırsat eşitliği politikalarını somutlaştırmalarına katkı sağlıyoruz. Programa dahil ettiğimiz firmalarda politikalar, eğitim, çalışma koşulları, yönetimde temsil gibi gelişim alanlarında kaydedilen performans artışı 2020 yıl sonu verilerine göre yüzde 25 oranlarına ulaştı. Yine benzer bir programı, iki sene önce Dünya Bankası ile hayata geçirdik ve tüm bu iş birliklerimizle yaklaşık 1500 kadına istihdam olanağı yarattık. Koronavirüs salgınının kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik, toplumsal cinsiyet eşitliği temalı fonların artırılması önemli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor. Pandeminin kaybedecek zaman olmadığına dair çok önemli bir hatırlatma ve tetikleyici olduğu görüşündeyim. Gelecek yıllarda da özellikle reel sektörün sürdürülebilir ve kapsayıcı dönüşümü için sanayide ve teknolojide kadın istihdamının artırılması yönünde finansal ve finansal olmayan tüm sermaye öğelerimizle somut aksiyonlar almaya ve oluşan etkiyi artırmaya devam edeceğiz.”

Konferansın açılışında konuşma yapan AFD Grup Türkiye Direktörü Serge Snrech, “Kadın erkek eşitliği konusu Fransız hükümetinin ve aynı zamanda AFD stratejisinin kalbinde yer almaktadır. AFD olarak 2020 yılında 12 Milyar Euro’nun üzerinde finansman sağladık. Her yıl sağladığımız finansman hacminin yarısının kadınların sosyal ve ekonomik durumunun iyileştirilmesine doğrudan etkisi olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

Konferansın ilk açılış konuşmasını yapan Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, “Fransa kadın erkek eşitliğini desteklemeye ve bu konular üzerinde çalışmayı sürdürmeye kararlı. Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gündemi doğrultusunda, özellikle de cinsiyet eşitliği, kadınların ve genç kızların güçlenmesine yönelik 5 numaralı hedef doğrultusunda şimdi daha fazlasını yapmanın zamanı geldi” dedi.