Bugün konu başlığımız konaklama.
Tabi ki devamı turizm.
Zonguldak için turizm çok önemli.
Bacasız sanayi.
Artık ilimiz yurt içi.
İç turizme.
Açılmalı.
Kavuşmalı.
Tam 80 ilimiz Zonguldak’ ı tanımalı.
Görmeli.
Bir çok marka değerimiz var.
Daha da değerler katmaya devam ediyoruz.
Türkiye iç turizmde 25 milyon rakamını yakaladı.
Niye bu rakamlar 30 hatta kırk milyon olmasın.
Şunu da belirtelim.
Zonguldak’a kim gelirse gelsin.
Ziyaret ederse etsin.
Hayran kalıyor.
Doğamız süper.
Bitki örtüsü muhteşem.
Denize sıfır inan yamaçlarımız.
Falezler.
Mağaralarımız.
Antik kentimiz.
Mozaikler.
Yeraltı zenginliğimiz.
Endüstriyel mirasımız.
Herşeyi mükemmel ötesi bir Zonguldak.
Deniz, sahili, şelaleleri, ormanlarımız, tarihi ağaçlar.
O kadar çok konu başlığı var ki,
Maden müzesi, eğitim maden ocağı.
İçimizde iki il çıksa da.
Köklü tarihimiz her zaman var.
Ortaya çıkıyor.
Çıkmaya da devam ediyor.
Bugün konaklama üzerine detay bir yazı yazacağım.
Yaz aylarında her il dışına çıkışımızda, tatil nedeni ile yaptığımız gezilerde ve iş seyahatlerinde karşımıza çıkan öncelikli konu konaklama işidir. Tatil veya iş seyahatleri gerekçesiyle farklı şehirlere gidilmesi halinde konaklama konusu büyük bir önem taşımaktadır. Seyahat esnasında konaklanan otelin kaliteli, güvenli ve temiz olması gerekir. Özellikle tatil beldelerinde hizmet veren oteller tatil otelleri olarak anılmaktayken, şehir içerisinde bulunan ve özellikle kısa süreli konaklamaların yapıldığı oteller şehir otelleri olarak adlandırılır.
İş veya tatil amaçlı seyahatler sırasında otel rezervasyonu yaptırılırken, otel görevlisi veya seyahat acente temsilcisiyle yarım pansiyon, tam pansiyon veya ultra gibi konaklama terimleri kullanılmaktadır.
Konaklama ile ilgili terimlere şöyle bir bakalım:
Otellerde Oda Kahvaltı Nedir?
Özellikle de şehir ve butik otellerde uygulanan oda kahvaltı konseptinde her şey ücretlidir ve sabah kahvaltısının dışında bütün yiyecekler, alkollü ve alkolsüz içecekler kişiye fatura edilir. Özelikle iyi hizmet veren butik otellerde akşam yemeği yenilebilecek restoranlar da vardır.
Yarım Pansiyon Konaklama Nedir?
Yarım pansiyon konaklamada otel içerisinde iki öğün yemek ücretsiz olarak verilir. Bu noktada işletmelerin büyük çoğunluğu akşam yemeği yerine öğle yemeği verirler. Büyük çoğunlukla şehir otellerinde uygulanan bu konseptte tatilin yanı sıra iş amaçlı konaklamalarda daha uygun fırsatlar oluşturulur. Tatil yörelerindeki oteller özellikle sezonun en yoğun aylarında bu konsepti uygularlar.
Gezi otellerinin oda kahvaltı veya yarım pansiyon olmasının gerekçesiyse konaklayan müşterilerin günün büyük çoğunluğunu otel dışında geçirmesidir.
Tam Pansiyon Nedir?
Tam pansiyon konseptinde; sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği ücretsiz olarak verilir. Birçok otelde ana öğünlerin dışında çay ve çay yanındaki ikramlar da ücretsizdir. Tam pansiyon hizmetli otellerde alkolsüz içecekler gün boyunca ücretsiz olarak verilir. Bazılarındaysa otel yönetimi tarafından belirli saatlerin dışında alkolsüz içeceklerden de ücret alınabilmektedir. Rezervasyon sürecinde seyahat acentesi veya otel yönetiminden tam pansiyonun neleri kapsadığı öğrenilmelidir çünkü bu durum otelden otele değişiklik gösterir.
Her Şey Dahil Konaklama Nedir?
Turizm sektöründe en fazla kullanılan terimler arasında her şey dahil konaklama hizmeti yer almaktadır. Bu konsepte göre konaklama yapılan süre zarfında; yeme, içme, alkolsüz, yerli alkollü içecekler tamamen otel hizmetine dahildir. Konaklama hizmetinde gün içindeki bazı aktiviteler kapsam dışı bırakılır.
Ultra Her Şey Dahil Konaklama Nedir?
Ultra Her Şey Dahil konaklamada; sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi, akşam yemeği, ithal-yerli alkol tamamen ücretsizdir. Otel müşterilerine gece 12’ye kadar hizmet veren pastaneler bulunmakta, oteldeki mevcut aktivitelerin bir kısmından da ücretsiz olarak yararlanılabilmektedir.
Evet;
Konaklama terimleri bunlar...
Bu arada şunu da hatırlatalım, konaklarken kaç kişilik oda istediğinizi sorarlar. Çoluk çocuk giderseniz çok yataklı oda gerekir, eşinizle giderseniz iki yataklı oda gerekmez, "French Bed" oda istersiniz, görevli de size içinde tek yatak olan ama yatağı biraz enlice olan odayı verir...
Günümüzde konaklama iç in yapılar da çeşitlendi.
Örneğin turistik yörelerde şimdi Bungalov evler var. Tahtadan veya benzer bir maddeden imal edilmiş, küçük ev tipleri... Güzel dizayn edilmişse rahat edersiniz.
Aynı şekilde ağaç evler var. Ağaçların üstüne kurulmuş mini evler. Sevgililer için çok rahat. Bir de çocuklar için, çocuklar bu şekilde gece yatısına bayılıyorlar.
Butik oteller var, şahane...
7 yıldızlı oteller de çıktı şimdilerde... Müthiş!
Pansiyonlar var, eğer iyisine düşerseniz tatiliniz için bulunmaz nimet.
Apart oteller ayrı bir alem. Aynı eviniz gibi, apartman dairesi şeklinde ve kendiniz pişirip kendiniz yiyebiliyorsunuz.
Daha bunlar gibi çok çeşitli konaklama olanakları ülkemizde mevcut...
Peki ya Zonguldak'ta?
İşte bir Dedemanımız var...
Bir de Emirganımız...
İyi ki de var!
Bir de "diğerleri" var.
İşte o diğerlerine, eğer Ege ve Akdeniz'deki konaklama t es islerini baz alırsak; kimse atını bile bağlamaz...
Onun için beş yıldızlı otelimizin kıymetini bilelim.
Dört yıldızlı otellerimiz hizmete devam etsin.
İl geneli yeni beş ve dört yıldızlı otellerimiz de çoğalsın.
Kaliteli hizmet.
Yeni turistleri ilimize çeker.
Bacasız sanayimiz artsın, çoğalsın.
Tanınalım.
Tanıtalım.
İnşallah.
Nokta.