Üniversitesi olmayan bir “şehir” düşünelim… Üniversitesi olan şehirlerin yanında “köy” gibi kalacağı aşikar…
Üniversite bir şehrin imajıdır, insan kaynağıdır, bilim ve sanat merkezidir, geleceğe bakan aydınlık yüzüdür.
Uluslararası bilim çevrelerinde ilimizi ve ülkemizi temsil mevkiindedir.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, kuruluşundan itibaren hızlı bir gelişme kaydetti. Her geçen gün akademik kadrolarını, öğrenci sayısını, bölümlerini ve fiziki alanlarını genişleterek büyük ve başarılı bir üniversite haline geldi, “kurucu üniversite” ünvanını kazandı.
Bu gelişmede baştan itibaren görev yapan rektörlerimizin payı olduğu kadar, özellikle şu anda Milli Eğitim Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Prof. Dr. Mahmut Özer ve şimdiki rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı’nın büyük emeği ve çabası bulunuyor.
Elbette üniversiteyi, akademisyenler, yönetim kademeleri ve hatta üniversite öğrencileri çok daha iyi tarif edebilir ama, bugün ülkemizin en çok tercih edilen ve yurt dışından önemli ölçüde öğrenci kabul edebilen bir üniversite olarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, ülkemizin sayılı üniversiteleri arasındaki saygın yerini almış durumdadır.
***
Zaman zaman üniversiteye, özellikle Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne yönelik eleştiriler oluyor.
Üniversite elbette eleştiriye ve tartışmaya açıktır ama, sadece üniversiteyi ve yönetim kademelerini yıpratmak amacına yönelik, iyi niyetten yoksun çabaları gördükçe üzülmemek olası değil…
Bu şehrin bazı insanlarının, kendi üniversitesine bunca husumet dolu duygularla hareket etmesi insaf ve vicdan ile bağdaşmadığı gibi, her kurumda görülebilecek bazı münferit olayları abartarak sansasyonel bir biçimde sunmaya çalışmak da herhalde aynı çabanın ürünü olsa gerek…
Bu arada, sayıları çok az da olsa, üniversitenin içinde yer alıp, yemek yediği sofrayı kirletenlerin bulunduğunu da unutmayalım.
**
Bizim kuşağımızda bulunanlar iyi hatırlar… Zonguldak’ta üniversite yoktu, üniversite hastanesi yoktu, gençlerimiz yurdun diğer bölgelerindeki üniversite kontenjanlarını takip etmekle ömür tüketir, hastalarımız büyük şehirlerde bir tahlil sonucunu almak için bile günlerce-haftalarca beklemek zorunda kalırdı.
Şimdi dünya standartlarında bir üniversitemiz var, Zonguldak’ın gençleri büyük çoğunlukla kendi üniversitesi ilk tercih olarak belirliyor.
Şimdi kendi üniversite hastanemiz var, sadece ilimizin değil, bölgemizin “sağlık merkezi” durumundaki bu hastanede en zor ameliyatlar başarıyla gerçekleştiriliyor.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi,ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda büyük başarılara imza atıyor, akademik çalışmaları takdirle karşılanıyor, şehrin ekonomik ve sosyo-kültürel yaşamına çok değerli katkılar sağlıyor. Grizu 263 Uzay Takımı, bu üniversitenin içinden çıkıyor, çevreci üniversiteler kapsamında ödül üstüne ödül alıyor.
***
Peki, üniversitenin veya üniversite hastanesinin (Tıp Fakültesi Hastanesi) hiç eksiği-fazlası yok mu?..
Vardır, elbette vardır ama, siz bir şeye nasıl bakarsanız öyle görürsünüz…
Doksan fazlanın arasında on eksiğe bakarsanız öyle, on eksiğin arasında doksan fazlaya bakarsanız öyle görünür.
O halde bir de dönüp kendimize bakmamız gerekiyor…
Zonguldak için büyük bir nimet olan üniversitemiz için acaba biz ne yapıyoruz?..
Ufak bir hatasını bulup ortaya çıkarmaya çalışmaktan başka…
***
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) kuruluşunun 28. yılını kutluyor.
Nice yıllara !…
Üniversite demek, bilim, kültür, uygarlık ve çağdaşlık demektir.
Üniversite demek, aydınlık demektir, geleceğimizi aydınlatan ışık demektir.
ZBEÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çufalı'nın şahsında kuruluşundan bugüne emeği geçen herkesi kutluyoruz, başarılarının devamını diliyoruz.
(Erhan ÇAKMAK)