İlk önce kentin en ciddi sorunu yeni stadyum değildir. Ancak kent kamuoyu nedense bu stat işine epey kafayı takmış durumda. Talep böyle olunca gazetemiz de bir anket yayınladı, yeni stadyum nereye yapılmalı diye. 4 alternatif sunuldu takipçilere. Ankette ilk sırayı mevcut yeri olan FENER bölgesi % 60 ile açık ara aldı. Ardından en çok tartışılan hatta bir ara Devlet Hastanesini de oraya yapalım denilen Bakacakkadı geldi % 22 ile. Bağlık Tünel bölgesi % 14 ile 3. sırayı aldı. Son sırada Elvanpazarcık beldemiz yer aldı %4.

Dünya da bu işler nasıl oluyor diye merak edenler mutlaka benim gibi araştırmışlardır. Eğer taraftar sayınız ve her maça gelen seyirci sayınız yüz binler ise size butik bir stat önerilmez. Ancak merkez ilçe nüfusu 100 binin altına düşmüş bir Zonguldak için devasa bir stat istemek pek mantıklı değil. Kentimiz için en güzel örnek Göztepe GÜRSEL Aksel stadıdır. İzmir’in tam şehir merkezinde Konak’ta daha 2020 de açılan bu butik stat 20 bin kapasitelidir. Hem Göztepe’nin hem de diğer takımların maçlarını rahatlıkla oynadığı işlevsel bir stadyum olma özelliği vardır. Butik olduğu için atletizm koşu parkurları yoktur, futbol harici bir spor için elverişli değildir. Tek amacı futbol maçlarının oynanmasıdır.

Bu tip işlerde size boşu boşuna milyon dolarlar harcanarak yapılan ve şu anda ölü yatırım olarak duran bir iki yeni stadyum örneğini de vermek mantıklı olacaktır. Yeni Malatya Stadyumu 2017 de açıldı ve kapasitesi 27 bindir. En son Yeni Malatya spor iç saha maçlarını Ankara’da oynuyordu.Ankara’da oynanma nedeni bilmiyorum ama şu bir gerçek ki Malatya da uzun süre SÜPER LİG maçları oynanmayacak.

Başka dramatik ve atıl bir stadyum da 2014 yılında 13 milyon dolara yapılan Başakşehir stadyumudur. Kapasitesi 17 binden fazla olmasına rağmen maç başı seyirci ortalaması bir iki bini geçmiyor. Hayalet stat yani. O stadyumda seyirci olup kalp krizi geçirseniz cesedinizi bir sonraki maçta ancak bulurlar. Bu tip yatırımlar “ şuraya bunu yapın “ mantığıyla, hiçbir fizibilite çalışması yapılmadan bir kişinin emriyle olduğundan zararı da kimsenin gözüne görünmüyor.

Böyle en az 10-12 stat sayabilirim. Şimdi gelelim Zonguldak da yapılması kamuoyu tarafından sıkça konuşulan yeni stadın yerine ve kapasitesine. Yeri FENERDE  ve kapasitesi fazla abartılı olmayan 13-14 binlik butik bir stat olmalı. İnşa sırasında otopark durumu düşünülüp ona göre projelendirilmeli. Onun için de en güzel örnek Monaco’daki en altı otopark, üst katları AVM ve tepesinde stat olan II LOUİS Stadyumudur. Elin ecnebisi 1981 de orayı bu hale getirmiştir. Elbette mekanın konumu gereği kapasite sınırlıdır( 18 500 ) ama Avrupa’nın en popüler statları arasındadır.

Büyük stat yaptık, kocaman şehir hastaneleri yaptık, ucu bucağı görünmeyen havaalanları yaptık ama bir maç bileti günlük asgari ücretten fazla. Şehir hastaneleri kısmi özel gibi oldu, KATARLI amcalar alırsa tamamen özel olacak ( görüşmelerin sürdüğü iddiaları yeni değil ). Havaalanına ise uçacak işçi, emekli, esnaf, dar gelirli, KOBİ, bobi ( boş gezenin boş kalfası ) nerede? Birkaç yerden maaş alan MUTLU AZINLIKTAN değilseniz siz o havaalanında çay bile içemezsiniz.

Gelelim Zonguldak’ın asıl sorunlarına! Yatırım, göçü durdurmak, istihdamı arttırmak.