Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ve talimatı ile TTK'ya 2 bin işçi alınacak.
Umarız, 2 bin işçi işe başlayıp, üretim arttıkça devamı gelecektir.
Yine bilindiği gibi bu süreçte yoğun tartışmalar yaşandı, özellikle TTK işçi alımlarına Yenice'nin de dahil edilmesi yönünde yoğun talepler oldu.
Peki, bu konuda " TTK'nın vicdanı " nasıl olmalı?..
KARDEMİR'in sadece Karabük'te ikamet eden, ya da Karabük nüfusuna kayıtlı olanlar dışında iş başvuruların kabul etmeyişine refleks olarak, TTK'ya alınacak 2 bin işçinin sadece Zonguldak'tan alınması yönündeki görüşü savunanlar ile özellikle bu alımlara Yenice'nin de dahil edilmesi yönündeki görüşleri de savunanlar oldu.
Bu konunun farklı bir özelliği bulunuyor.
Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun faaliyet alanı sadece ilimiz ile sınırlı değil…
Zonguldak Kömür Havzası, aynı zamanda Bartın ve Karabük illerimizi de kapsıyor, TTK'nın Bartın İli Amasra İlçesi'nde "müessese müdürlüğü" bulunuyor.
Nasıl ki, milyarlarca metreküp doğalgaz Zonguldak açıklarında deniz altında çıktığı halde, " Sakarya Gaz Sahası" olarak tanımlanıyorsa, Zonguldak Kömür Havzası Bartın ve Karabük illerimizi de kapsıyor, bu tanıma Bartın ve Karabük illerimiz de giriyor.
Olayın "fiziki boyutu" bu şekilde…
Ancak bir de "sosyal boyutu" bulunuyor.
Bartın ve Karabüklü vatandaşlarımız kuşaktan kuşağa Zonguldak kömür ocaklarında çalışmış, kimileri madende şehit olmuş, kimileri emekliye ayrılıp, yerine sonraki kuşaklar gelmiş, özetle, bu illerimizde yaşayan vatandaşlarımızın taşkömürü üretimi ile haşır neşir olması yeni bir şey değil…
Hatta, Zonguldak'ta TTK'ya ait taşkömürü ocaklarında çalışan Bartın ve Karabüklü (özellikle Yenice'li) vatandaşlarımız arasından Genel Maden İşçileri Sendikası'nda genel başkanlık dahil üst düzeyde yöneticilik yapan çok sayıda sendikacı yetişti.
Dolayısı ile zaten birbiri ile ayrısı-gayrısı olmayan Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinin "havza" sınırları ve "havza kültürü" içinde değerlendirilmesi çok daha isabetli olacak.
Zonguldak'ın kurumlarında, mesela Filyos gaz sahasında, TTK'da, ERDEMİR'de, EREN ENERJİ'de, ÇATES'te işçi alımlarında mutlaka Zonguldak'ın işsiz gençlerine öncelik verilmesini savunuyoruz, ısrarla bu görüşün icraata dönüşmesini bekliyoruz.
Ancak, TTK'ya işçi alımlarında 'havza" sınırlarının ve "havza kültürünün" dikkate alınması kuşaktan kuşağa taşkömürü üretimine ömrünü vermiş, canı pahasına kömür üretmiş, göçükte birlikte kalmış, grizuda birlikte yanmış Bartın ve Karabüklü insanlarımıza çok önemli bir vefa borcu olduğu gibi, işin doğrusu ve vicdani tarafı da bunu gerektiriyor.
Aksi halde " TTK'nın vicdanı " bundan rahatsız olacaktır.
Erhan ÇAKMAK