Spor yaparken müzik dinlemekten hoşlanır mısınız? Ya da ne tür müzikler dinlersiniz ? Dinlediğiniz müziğin performansınızı etkileyeceğini ya da etkilediğini daha önceden düşünmüş müydünüz? Müzik dinlemeyi seven biri olarak ve “müzik ruhun gıdasıdır” diyerek size bu konuyu açıklamak isterim. Müzik nedir? Duygu , düşünce, tasarım ve izlenimlerin belli bir amaç ve yöntemle, belirli bir güzellik anlayışıyla birleştirmiş seslerden oluşan bütündür. Peki müzik sana ne ifade ediyor? Sporcular ve sporla ilgili bir düşünce de performans artırımında ve gevşemede müziksel bellekten yararlanma düşüncesidir. Bu düşünce hemen her branşta sıklıkla kullanılan bir yoldur. Geçmişte ve günümüzde sporcular, performans yükseltmede ve rahatlamada müziksel bellekten sürekli faydalanmışlardır. Yapılan araştırmalar  sonucu müziğin, egzersiz sırasında ve rahatlamada verimli etkileri olduğunu göstermektedir.Müzikle birlikte yapılan egzersizlerde, müziğin bir dış etken olarak tüm mekanizmamızın üzerinde olumlu etkileri olduğu birçok kez bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Size aktaracağım birkaç bilimsel araştırmada şundan bahsetmektedir;

Kanada'daki bir ekibinin yaptığı araştırma, müzik dinlerken beynin morfin gibi etki gösteren opioid kimyasalını salgıladığını ve bunun da spor esnasında oluşan ağrıları azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdi. New Scientist dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre müzik bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve stresi de azaltıyor.

Müziğin yüzücüler üzerindeki etkilerinden ise şöyle bahsedilmiştir ; ‘’Yarış için heyecan duyan yüzücüler, müziğin ritmi ile canlanarak, daha yüksek bir performans göstermektedirler. Sinirli ve agrasif ruh hallerinden yüzmeden önce dinledikleri müzik sayesinde kurtulabilmektedirler. Yüzücüler, dinlenecek çeşitli müziklerin yardımıyla daha hızlı ve tempolu yüzebilmektedirler.’’

Maris ,Arshe(1978) , bisiklet  kullanma sırasında  dinlenilen müziğin  pedal çevirmedeki etkisini araştırmışlar , hafif ritmli müzikle hafif antrenman ,güçlü ritmi olan müzikle ise  zor antrenman yapmışlar , benzer sonuçlar  elde etmişlerdir.

2002 yılında Meeks ve Herdegen tarafından yapılan araştırmada, motivasyon süresini artırmak için yapılan deneylerde müzik daha uzun süre kullanılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında, müziğin sporcular  tarafından egzersiz sırasında kullanımının sporcuda kendine güven, kendine değer verme, konuya odaklanma, daha fazla egzersiz yapma konularında  sporcuları olumlu etkilediği görülmüştür.

Doğru Müzik Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Bu konudaki düşüncem eğer bir performans sporcusu değilseniz yaptığınız aktiviteye uygun olan dinlemekten hoşlandığınız ve motivasyonunuzu arttırdığını düşündüğünüz her türlü müziği dinleyebilirsiniz. Ama profesyonel bir sporcu iseniz aşağıdaki unsurlara dikkat edebilirsiniz;

  • Müziğin  sporcular  üzerindeki  kültürel  etkisi, sporcunun  sosyokültürel  seviyesine  uygun   olmalıdır.
  • Çeşitli müzik eğilimleri, aktiviteleri ilgilendirecek türdeki müzikler arasından tercih edilmelidir.
  • Müziğin sesi egzersiz yapılan çevrenin her yerinden eşit duyulmalıdır.
  • Müzik  ve egzersiz eşzamanlı olarak seçilmelidir. Müziğin metronom sayısı ne ise  egzersiz ritmi de uygun eşzamanlılıkta olmalıdır.
  • Bireysel müzik tercihleri atletlerin egzersiz sırasındaki performanslarını etkilediğinden dinamik karakterli bir müziğin kullanımı bireysel performansta farklı etkilere yol açacağından atletlerin bireysel tercihleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Hareket ederken müzik dinlemekten hoşlanan sevgili okuyucular antrenmanda dinlemekten hoşlandığınız , sizi motive eden müzikleri @durmahareketet1 ile paylaşabilirsiniz.. Hepinize bol motivasyonlu günler diliyorum.