Her antrenmanda aynı verimi aldığınızı düşünüyor musunuz? Antrenmanlarınız verimsiz geçtiğinde sebebini düşünüyor musunuz? Gözlem ve deneyimlerimle antrenman yaparken alacağımız etkiyi azaltabilecek maddeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gerektiğinden fazla antrenman yapmak

Maalesef ki ne kadar fazla antrenman yaparsam daha fazla gelişirim diye düşünen birçok insan var. Fazla antrenman yapmak hızlı gelişmek anlamına gelmemektedir .Aksine uzun antrenmanlar ve kısa dinlenmeler sizi overtraining (sürantrenman)’e sokabilir. Yoğun şekilde çalışan kaslarınız ve sürekli baskı altıda kalan eklemleriniz zarar görebilir. Antrenman süresini kısa tutun ve vücudunuza dinlenmesi için zaman tanıyın.

Tekniğe dikkat etmemek

Hedefinize ulaşmak için dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de egzersiz tekniğidir. Daha fazla ağırlık kaldırmak ya da daha hızlı egzersiz yapmak için dikkat etmediğiniz teknik sonucunda sakatlanabilirsiniz. Unutmayın yüksek ağırlıklar sizi daha fazla geliştirmez. Doğru kas gruplarını hedefleyin ve hedeflenen kas gruplarını çalıştırdığınıza emin olun.

Boş mide ile antrenman yapmak

Birçok uzman daha fazla yağmak için boş mide ile antrenman yapmayı önermektedir. Ama bu durum kişiden kişiye değişken olabilen ve sizin için uygun olmayan bir durum olabilir. Herhangi bir özel sağlık durumunuz varsa doktorunuza bu konu hakkında danışmanızı öneririm.

Egzersiz sırasında fazla sosyal olmak

Gerektiğinden fazla telefonla ilgileniyor ya da çevrenizdeki insanlarla kendinizi bir anda sohbet içerisinde buluyorsanız antrenmanınız saatlerce sürüyor olabilir. Size önerim kulaklığınızı takarak telefona bakma sürenizi azaltarak antrenman verimliliğinizi arttırabilirsiniz. İşiniz gereği sürekli telefonunuz çalıyorsa antrenman boyunca sessiz mod ya da uçak moduna almayı deneyebilirsiniz.

Sıvı tüketimine dikkat etmemek

Mevsim değişikliği ile birlikte spor yaparken sıvı kaybı spor yapanlar için önemli bir sorundur. Egzersiz  öncesi ve egzersiz sırasında sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Egzersizden 2 saat önce 600 ml, egzersiz esnasında ise 20 dk da bir 100 ml sıvı alabilirsiniz. Bu değerler ortalama değerlerdir bu da kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Siz antrenman öncesi, antrenman sırasında ve sonrasında sıvı alımınıza dikkat ediniz.

Stretching yapmamak

Kas ve eklem sağlığımız için, kas ağrılarının azalması, dolaşımın artması, esneklik ve eklem hareket açıklığının artması ve toparlanmanın hızlanması  için antrenmanlarınızın sonunda stretching yapmayı unutmayınız.

Eğer sizlerde bunları yapıyorsanız ve veriminizin düştüğünü düşünüyorsanız maddeleri tekrar gözden geçirebilirsiniz. Deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.