Büyük sözler dediğimde sizlere pek bir şey anımsatmamış ya da çağrı yapmamış olabilir; haklısınız da. Türk Tarihinde o kadar güzel, derin, stratejik, akıl dolu sözler edilmiştir ki, çoğu okullarda ders verilecek niteliktedir. Ta ilk Türk Devletlerine kadar gidip tarihe mal olmuş sözleri araştırsak neler neler, ne stratejik ne ironik söylemler çıkacağından kimsenin şüphesi yoktur. Metehan’dan Bilge Kağan’a, Atilla Han’dan Fatih Sultan Mehmet’e, Ziya Gökalp’ten Kürşad’a bu isimleri çoğalttıkça çoğaltabiliriz. Tabii sözler önemli ama bizlerin ne kadar anlayıp ne kadar uygulayabildiğimiz ya da yorumlayabildiğimiz de ayrı bir önem konusudur.
Şüphesiz, stratejik ve akıl dolu söylemlerin en başta gelenlerinden biridir Mustafa Kemal ATATÜRK. Bırakın Türk Tarihini Dünya Tarihine girecek kelamlar sözler etmiştir. Şimdi sizlere ilk aklıma gelenleri yazacağım:
*Ne mutlu Türk’üm diyene!
*Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!
*Geldikleri gibi giderler.
*Mevzubahis vatansa gerisi teferruattır.
*Eğer bir gün benim söylediklerim bilime ters düşerse bilimi seçin.
*Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
*Uyuyan milletler ya ölür ya da köle olarak uyanırlar.
*Yurtta sulh cihanda sulh.
*Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.
* Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu ila ve idame edecek sizsiniz.
*En büyük savaş cahilliğe karşı yapılan savaştır.
*Uygarlık doruğunun merdiveni sanattır.
*Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
*Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir.
*Zafer, zafer benimdir diyebilenindir.
Vallahi ilk aklıma gelenleri yazdım hepsi hakkında saatlerce konuşulur ve tırlarca dolusu anlam yüklü söylemlerdir. Eee asrın lideri olmak kolay değil ki her babayiğidin harcı da değildir. Bizim tarihimizde çok güzel adamlar var şanslıyız; pek değerleri bilinmese de. Hepsiyle ne kadar gurur duysak azdır. Ve bu adamlar hep başarılı olmuşturlar. Gerçi başarısızlıkları pek benimseyemiyoruz ya da kabullenemiyoruz. Aklıma da şimdi Türk Siyasetinin önemli isimlerinden Merhum Alparslan Türkeş’in siyasi literatüre ders olarak girebileceği sözü olan “ Beceriksizlikle ihanet arasında kıldan ince bir çizgi vardır. Beceremediği halde makam mevki işgal etmek en büyük ihanettir.” Bu her meslek, her makam – mevkii olarak geçerli bir sözdür bence. Hatta sporda bile geçerlidir. Ama kişisel rantlar ve çıkarlar insanları koltuk – makam sevdalısı yapıyor ne yazık ki. Neyse buradan tüm Türk Tarihine adını yazdırmış liderlere selam olsun, minnettarız; ruhlarınız şad olsun.