Yıllar önce Demir Medya bünyesinde “MAVİ LİMAN” isimli bir dergi yayınladık.
Kuruluşunda görev aldığım ve “yayın koordinatörü” olarak görev yaptığım renkli, ofset baskılı, haber ve yorumları ile etkili içerikle yayınlanan bir Zonguldak dergisi…
Mavi Liman’da köşe yazılarımız ve bazı özel haberlerimiz dışında iki öyküm de yayınlanmıştı.
Kara mizah tarzında yaşanmış olaylardan esinlenerek yazılmış iki kısa öykü…
Birisi, insanlarımızın dini duygularını istismar eden sahte şeyhlerin o zamanki temsilcilerinden edepsiz, ahlaksız birinin, insanları kapısında sıraya dizip, kadın-erkek demeden “edep mahallini* öptürmesini anlatan “Don Lastiği Satan Adam” başlıklı öykü…
O eyleme katılan, yani hayasız bir adamın “şeyh” diye edep mahallini öpecek kadar şaşkınlık ve sapkınlık içinde bulunan insanların durumu ise herhalde klinik psikiyatriyi ilgilendiren bir durumdur.
***
Diğeri ise yine yaşanmış bir olaydan alınan “Kara İnek Destanı” isimli öykümüz…
Özetleyelim…
Bugünkü adı TTK, o zamanki adı ile EKİ’nin il merkezindeki atölyelerinden birinde pratik zekası ve çalışkanlığı ile tanınan ustalardan biri, o zamana değin büyük paralar ödenerek yurt dışından ithal edilen ocak lokomotiflerinin aynısını atölyede çok az bir maliyetle üretmeyi başarır.
Öyküdeki adıyla nam-ı diğer Deli Salim, gerçek adı ile nam-ı diğer Deli Salih…
Bizim memlekette kimi çevreler tarafından akıllı adama “deli” demek adet olduğu için, Salih Usta’ya da böyle lakap takılmış.
Deli Salim, atölyede ocak lokomotifi üretir, olay duyulur, şehirde büyük sevinç yaşanır.
Ancak bu durum bazı EKİ yöneticilerini “rahatsız” etmiştir.
Lokomotifin tanıtılması ve çalıştırılması için tören düzenlenmesine karar verilir.
Ne var ki, törenden bir gece önce “bilinmeyen” kişiler tarafından lokomotifin bacasından içeri kum dökülür, tören günü lokomotif çalışmaz.
Öykü böyle devam edip gidiyor.
***
Bu öykü yayınlandıktan sonra, Zonguldak eski Belediye Başkanı merhum Hüseyin Öztek’in oğulları Sedat Öztek ve Sabih Öztek, mail gönderip tebrik ettiler.
“ Bu öyküyü ağlayarak okuduk, çünkü, öyküde adı geçen kişi bizim dedemiz Salih Usta”dır” dediler.
Böylece EKİ’nin kendi atölyesinde ocak lokomotifi üreten “deli” Salih’in, merhum Hüseyin Öztek’in kayınpederi olduğunu da öğrenmiş oldum.
***
Sonradan işin gerçeği öğrenilmiş ve lokomotif çalışır duruma getirilmiş…
“Deli” Salih Usta’nın atölyenin olanakları ile ürettiği lokomotif yıllarca “ 30 Nolu Lokomotif” olarak kuruma hizmet etmiş…
Ancak ne EKİ yetkilileri, ne de hiç kimse, kurumun kendi atölyelerinde ocak lokomotifi üretmeyi bir daha denememiş, kimse lafını bile etmemiş…
Yerli ve milli üretim 30 nolu ocak lokomotifi, yurt dışından yüksek paralar ödenerek ithal edilen “yabancı” lokomotiflerin arasında bir başına yalnız kalmış…
O yüzden CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, TTK Merkez Atölyesi’nin yeniden eski kimliğine kavuşturulması yönündeki yoğun çabalarını önemsemek gerekiyor.
Özellikle, MKEK’nin ürettiği ağır ve hafif silah parçalarının Merkez Atölyesi’nde üretilmesi konusu…
Bu konuda ciddi adımlar atıldı, kurumlar arasında koordinasyon sağlandı, MKEK yetkilileri Zonguldak’a gelerek, Merkez Atölyesi’nde incelemelerde bulundu.
Bir umut ışığı yandı…
Zonguldak savunma sanayiinde yer bulabilir.
Umarız devamı gelir…
“ Deli “ Salih’in ürettiği ocak lokomotifini sabote edenler, bunu da sabote etmez umarız.
Erhan ÇAKMAK