Zonguldak olarak gönlümüzde Yenice’nin her zaman yeri bizde çok ayrıdır.
Yenice, Selçuklu döneminden itibaren, bölgenin önemli bir yerleşim ve geçim yeridir. Selçuklu’dan önce de eski Yunanlılar olan Elenler’ce meskundu. Osmanlı döneminde 15. Yüzyılda Bolu’ya bağlı bir nahiye idi. Yenice 19. Yüzyılın başlarında kaza olarak karşımıza çıkıyor. Cumhuriyet’ten Bu Yana Yenice’nin Tarihi 1912-1922 Döneminde Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yaşanmış ve bu savaşlarda en çok şehit veren vilayet Kastamonu olmuştur. Kastamonu vilayeti Bolu sancağı dahilinde bir nahiye olan Yenice’den de çok sayıda kişinin askere alındı. O dönemde 8.000’in üzerinde olan Yenice’deki 1935 nüfus sayımında kadın nüfusu erkek nüfusundan 1.000 kişi fazla çıkmıştır. Kültür Bakanlığı’nca yayınlanan “Millî Mücadelede Zonguldak ve Havalisi” isimli kitapta, bölgenin milli kuvvetler safında yer aldığı, Bartın’dan iç kesimlere katırlarla cephane taşındığı, köylerden çeşitli yardımlar toplandığı, bu çerçevede Yenice ve köylerinden çorap ve benzeri giyecek yardımında bulunulduğu anlatılmaktadır. 1929’da lağvedilen nahiye teşkilatı 1931 yılında yeniden kurulunca, Nahiye Müdürlüğü bugünkü Yenice Camii’nin karşısına gelen bir binada faaliyete başlamıştır. 1930’lu yıllarda Zonguldak- Ankara demiryolunun inşaatı sırasında, bugün Yenice’yi Gökçebey’e bağlayan karayolu, servis yolu olarak açıldı. 1930’lu yıllarda Devrek Orman İşletmesi’ ne bağlı bir şeflik olan Yenice bölgesi, 1942 yılında Orman İşletme Müdürlüğü haline getirilmiştir. Yenice ile Doksan Deposu arasında dekavil yolu döşenerek orman envali nakliyatı kolaylaştırılmıştır.
Yenice’de belediye kurulması girişimlerine 1950’lili yıllarda Sabri Akay ve arkadaşları tarafından başlandı. Ancak, engellemeler nedeniyle sonuç alınamadı. Sabri Akay ve arkadaşları yılmadan girişimlerini sürdürdüler ve nihayetinde 28 Şubat 1962 tarihinde belediyenin kurulmasını sağladılar.
Yenice’nin ilçe olması çabalarına da 1972 yılında yayın hayatına başlayan Yenice Gazetesi vasıtasıyla girişildi. Yenice’nin ilçe olması girişimlerini de o dönem Yenice Gazetesi’ni yayınlayan Mustafa Akay başlattı. Yenice’nin ilçe olması için çeşitli etkinlikler ve faaliyetler ortaya kondu. İmza kampanyaları yapıldı. Ve 12 Eylül döneminde Zonguldak Valililiği nezdinde yapılan girişimlerde o günün encümeni tarafından ilçe yapılması kararı alındı ve İçişleri Bakanlığı’na bildirildi. Bakanlıktaki komisyonlardan olumlu olarak geçirilen ilçe olma isteği yeniden demokratik düzene geçildiğinde bir süre sümen altında tutuldu. Ancak, Yenicelilerin ısrarlı istekleri sonrasında 7 Temmuz 1987 tarihinde Türkiye genelindeki 102 yerle birlikte ilçe kararı çıktı. İlçe kararının çıkmasında o günkü Ulaştırma Bakanı Veysel Atasoy’un büyük katkıları oldu. Resmi Gazete’de yayınlanan ilçe oluş kararında şöyle denildi. ” Zonguldak’ın Yenice Bucağı ile 102 yerleşim yerinin ilçe olması Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilmiştir”. Dekavil yolu 1960’’ı yıllara kadar Doksan Deposu ile Uzunkum arasında ulaşımı sağlamıştır.1953 Yılında Karabük’ün Zonguldak vilayetine bağlı ilçe oluşuyla Yenice Karabük’e bağlanmış, 1987 yılında da 123 yıl aradan sonra ilçe olmuştur.
Son olarak 1995 yılında Karabük’ün vilayet olması neticesinde Yenice bu tarihten itibaren Karabük’ün ilçeleri arasında yerini almıştır.
ZONGULDAK’TA YAŞAYAN YENİCELİLERİN SAYISI YENİCE NÜFÜSUNDAN FAZLADIR
TTK’nın eski ismi EKİ’ydi ve Cumhuriyet döneminde madenlerde insanlar, mahkumlar zorla çalıştırıldı.
EKİ ile başlayan ve TTK ile devam eden bugüne kadar olan ki süreçte Yenice İlçesinden de binlerce işçi çalıştı.
Bilinen 42 maden şehidi var
3 Mart’ta Yenice’de, 4 Mart’ta ise Zonguldak’ta anma törenleri yapılır.
Yenice, Zonguldak’la özdeşleşen, Madenle özdeşleyen bir ilçemizdir.
Yenice denilince ilk akla gelen Karabük değil Zonguldak’tır!
Karabük’e 1995 yılında bağlandı, ondan önce Zonguldak’ımızın bir ilçesiydi.
Yenice o kadar Zonguldak’la özdeşleşmiştir ki Zonguldak’ta yaşayan Yeniceli hemşehrimizin sayısı Yenice ilçe nüfusundan daha fazladır.
BİZİM NAZARIMIZDA YENİCE KARABÜK’TEN AYRIDIR ONLARA KARABÜKLÜ DEĞİL "ZONGULDAKLI" GÖZÜYLE BAKARIZ...
Şimdilerde ise TTK’ya işçi alımlarında henüz kesin olmamakla birlikte Yenice’den alım yapılmayacağı yönüne iddialar var Söylemler var.
İnşallah bu gerçek değildir.
Evet ben geçtiğimiz günlerde Kardemir eğer TTK’dan işçi almıyorsa TTK’da Karabük’ten işçi almasın” bahabında bir iki yorum yapmıştım ama bunu yazarken Yenice’yi hep ayrı tuttuk.
TTK’ya Yenice’den işçi almamak 42 maden şehidimize vefasızlık olur
Yenice’ye ayrıştırmak olur
Bu bize yakışmaz
Buradan bürokrasiye ve siyasilere bir çağrım olacak.
Yeniceliler Dernek Başkanı Bülent Bağbaşı’nın da dediği gibi
“Biz TTK için çok bedel ödedik. 42 şehidimiz var. Şehit Madenci mezarlığı olan tek ilçeyiz. Yenice’den işçi alınmaması vefasızlık olur.”
Sonuna kadar haklı
Bizler Zonguldak kamuoyu olarak Yenice’den alım yapılmasına kabulüz.
YENİCE ZONGULDAK’A BAĞLANMALI!
GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI VE YENİCELİLER DERNEĞİ ÖNCÜLÜK ETMELİ
Buradan bir çağrım daha olacak
Yence 1995 yılında Karabük ilçe olunca ve Karabük’e bağlanınca aradan gelen 26 senede hiç gelişmedi, aksine geriledi.
Yani Yenice’nin Karabük iline bağlı olmasını hiçbir avantajı yok
Zaten Yenice halkının kahir ekseriyeti de kendilerini Zonguldaklı olarak görürler ve çocuklarına da bunu aşılarlar hep.
Olması gereken de bu
Şimdi gelmek istediğim nokta şu
Hem Zonguldak’ta yaşayan hem de Yenice’de yaşayan Yeniceli hemşehrilyerimiz (ki onlar bizim gözümüzde hemşehrimizidiR hala) Zonguldak’a bağlanmak için bir imza kampanyası başlatılabilir.
Bu konuda Genel Maden İşçileri sendikası (GMİS) olsun, Zonguldak’ta ki Yeniceliler Derneği olsun buna öncülük edebilir pekiala
Neden olmasın
Yenice’nin baba ocağına geri dönmsesinin zamanı geldi artık
**
GÜNÜN SÖZÜ: Hoşçakal deme zamanı, ama bence hoşçakal üzücü ve merhaba demeyi tercih ederim. Yeni bir maceraya merhaba mı acaba