Yerel seçimlere kimine göre çok uzun kimilerine göre çok az bir zaman kaldı. Mahalli/ yerel seçimler Genel seçimlerin aksine bu seçimlerin kentlerin en önemli tercihleri olması açısından önemli. Zira yaşadığınız kenti 4 yıl boyunca yönetecek kadroları belirliyorsunuz.
Genel seçimlerde kazanan vekilleri ya Bayramlarda yada önemli insanların cenazesinde görebilirsiniz. Muhtemelen seçim sonrası sizi tanımayacak ya da yalandan bir tebessümle yarım ağız selam verecek belki de kalabalığa doğru el sallayacak.
Yerel seçimler öyle mi? Belediye başkanı demek; sokağın demek, işyerin demek, mahallenin yolu demek, temizliği demek, inşaatla ilgili bir konu da gideceğiz ilk merci demek, merdiven demek, kanal demek, logar demek, yağmur yağdığında “ ilk akla gelen devlet kurumu” demek ….
Belediyeye başkan değil aslında kendinize 4 yıl boyunca hizmet edeceğinize inandığınız “ kadroları” seçiyorsunuz demektir. Benim partilim, onun partilisi, birinin adamı falan değil doğrudan hizmet alıp kendini rahat hissedeceğin bir kentin kaderini belirliyorsunuz.
Adayların seçimi bu konuda çok önemlidir. Partisinden bağımsız olarak göreve getireceğin kadroları nasıl bildiğin, onların önceki çalışmaları, envanteri gibi unsurlar gündeme gelmeli.
Her siyasi her makama aday olabilir ama yeterli olup olmadığına sen karar vereceksin.
Bu işin partisi değil kadrosu daha önemlidir. Ekibi kimlerden oluşuyor? Deneyim ve liyakat bakımından ehiller mi? Kentte karşılığı olan isimler mi?
Genel seçimlerde seçeceğin vekilin Ankara da zaten işi seninle ilgili değildir. Ülke sorunlarına vakıf mı ona bakarsın. Çözüm yollarına bir katkı sağlayabiliyor mu?
Belediye seçimlerinde en az başkan kadar “meclis üyeleri de” önemlidir. Başkanın çalışacağı “ belediye personeli/ yönetim kademesi” belirli mi? İşini yapabilen elemanlar mı? Deneyim ve ehliyet konusunda bir sıkıntı yaşanır mı?
Sandığa gittim oy kullandım, görevim bitti yok, önce dersini iyi çalışacaksın …sonra 4 yıl süreyle kentini emanet edeceğin kadroya o görevi teslim edeceksin.
Yerel seçimlerde “ iş olsun” diye yapılan seçimler değildir. Günümüzde her ne kadar siyasi partilerin kendilerini “ güven testine” soktukları bir kamuoyu anketi gibi basit olarak görseler de işin aslı hiç de öyle değildir.