Mancar yemeği, Zonguldak Yöresi ile özdeşmiş bir kış yemeğidir. Zonguldak halkının vazgeçilmez yemeği olan yöresel mancar yemeği bir çok film ve kitap dizelerine konu olmuştur. 
Mancar kelimesinin anlamı ise yiyecek, yemek anlamına gelmektedir. Mancar yemeği emekçi şehrinin halkı tarafınan olmazsa olmaz yemek çeşitlerinden biridir. Hatta ve hatta Zonguldak yöresin de bu yöresel ve geleneksel yemeği sevmeyen nadir insan vardır. Daha fazla vakit kaybetmeden sizleri Zonguldak yöresinin en çok sevilen yemeğinin tarifi ile başbaşa bırakıyorum.
MANCAR YEMEĞİNİN TARİFİ
MALZEMELER;
-1,5 çorba kasesi mısır bulgur
-2 adet kuru soğan
-2 adet yeşil biber
-Tuz
-Toz kırmızı biber
-1 demet mancar
-2 yemek kaşığı salça
-3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI;
Lahanayı doğrayın ve kaynar suda iyice haşlayın. Haşlanan lahanayı soğuk suya alarak bekletin ve suyunu sıkın. Islatılmış mısır bulgurunu bir kaseye alın. Üzerine doğranmış biberleri, uzun kesilmiş soğanları ve yarım çay bardağından biraz az yağı ekleyin. İyice karıştırın. Düdüklü tencerenin en alt kısmına iki avuç mancar koyun. Üzerine mısır bulguru karışımını yerleştirin. Kalan mancarı tekrar ekleyin ve üzerine tekrar bulguru yerleştirin. Bir tavada tereyağını, çok az sıvı yağı ve salçayı kavurun. Hazırladığınız karışımın üzerine dökün. Üzerine çıkacak kadar kaynar su ekleyin ve düdüklünün kapağını kapatın. 1 saat kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın, dinlendirin ve sıcak servis yapın.

Kaynak: Haber Merkezi