Tüketici sayılıp sayılmama Tüketicinin Korunma Hakkındaki Kanun’nun koruması kapsamında olup olmamak açısından önemli bulunmaktadır.Zira Kanun adı üstünde Tüketicilerin korunması için çıkartılmıştır.
Kanunda “Tüketici” ; “Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi” olarak tanımlanmıştır. Bir başka anlatımla tüketici olmak için ticari veya mesleki amaçla hareket etmemek gerekmektedir.
Peki şirketler ticari olmayan bir amaçla hareket edebilir mi?Bir madencilik şirketine gaz maskesi, kürek ,mortopikör vs. alınması halinde bunun ticari işletmeyle ilgili olduğu açıktır. Ancak, aynı şirket idari binasında çalışanlarının ısınması için doğal gaz hizmeti satın alırsa veya odaya klima taktırırsa bu durumda tüketici sayılabilecek midir?Takılan klimada bir ayıp söz konusu olursa şirket Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemesine “tüketici” sıfatı ile başvurulabilecek midir?
Şirketlerin yaptıkları tüm işlemlerin maliyetinin geri dönüşümünün söz konusu olabilmesi, tüketici işlemlerinde ise yapılan işlemin maliyetinin tüketiciye geri dönebilmesinin mümkün olmaması varsayımları söz konusudur.
Aslında Kanun gerek gerçek gerekse tüzelkişilere tüketici sıfatına sahip olabilme hakkı tanımıştır.Dernek, vakıf, sendika vb. gibi ticari iş kapsamı dışında değerlendirilen tüzelkişiler tüketici haklarından yararlanabilecektir.Lakin Anonim,limited şirket gibi ticaret şirketleri ticari işletme işletmiyor olsalar dahi Ticaret Kanunu ‘na göre tacir sayıldıklarından , tüzelkişi tacirlerin, mutlak olarak ticari ve mesleki amaçla hareket ettiği ileri sürülmektedir.Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2010 tarihli bir kararına da yansıyan baskın görüşe göre barınma, ısınma, gıda, giyinme ve aile gibi özel insani ihtiyaçları olmadığı için ticaret şirketlerinin tüketici olabilmesi kabul görmemektedir.