ZONGULDAK ne OLSUN ?
Eğer Zonguldaklı biri iseniz, yada Zonguldak’ta yaşayan bir kent sakiniyseniz “ Zonguldak” hakkında bir çok duyum alıyorsunuzdur. Yok; Ereğli vilayet olacak, Alaplı, Kandilli, Ormanlı Ereğli’ye bağlanacak. Yok; vadi bölgesi “ Filyos projesi hayata geçtikten sonra” bir KENT merkezi haline getirilecek. Hatta daha önceleri şöyle bir şehir efsanesi ortalarda dolaşıyordu; “ Zonguldak; Çaycuma bölgesine taşınacak ve kent merkezi/ vilayetin kurumları hepsi orada olacak”. Bunun öyle olmayacağı neredeyse tüm resmi kurumların İKİNCİ MAKAS bölgesine taşınmaya başlamasından sonra, o şehir efsanesi artık konuşulmuyor.
Ereğli’nin hem ekonomik olarak hem de nüfus yoğunluğu açısından kent merkezinden daha büyük olduğunu biliyoruz. Eğer Alaplı bölgesindeki tersaneler kapanmasaydı bu rakamlar daha da farklı olabilirdi. Zonguldak hem Karabük’ü hem de Bartın’ı kaybederek zaten kendisine kesilen cezanın bedelini yıllar önce ödedi ( o ceza niye kesildi rivayetler muhtelif/onları daha farklı bir yazıda işlerim).
Kentlerin ekonomisi; eğer metropol kent değilse oradaki Kamu işletmeleri ve/veya özel şirketlerin, fabrikaların bilançolarıyla yakından ilgilidir. Örneğin bir Sinop kenti oradaki ( şimdilerde kapanmış olan ) Şişe Cam Sanayi Fabrikası ve Nato tesisleriyle ekonomisini ayakta tutmaya çalışıyordu. Günümüzde Sinop Sanayi ve Ticaret odasının üye sayısı 1200, yine ilimizin güzide ilçelerinden Çaycuma’daki TSO’nun üye sayısı ile neredeyse aynı. Bu manada ne diyoruz, kent olmak önemli değil, o kent kimliğine hem nüfus hem de ekonomik olarak büyüklük sağlamak önemli. Küçük kentler ekonomilerini büyütemedikleri için küçük kalıyorlar. Tersi örnekler hep ilçelerden çıkıyor. Net bir örnek Bozüyük’tür. Bu örnekte kent merkezi olan Bilecik; ekonomisini bir türlü atağa kaldıramadığından ilçesi olan Bözüyük’ün gerisinde kalmıştır. Ülkemizde böyle birkaç örnek var. Önemli diğer bir örnek ise Kırklareli ve ilçesi Lüleburgaz.
Bozüyüklüler ve Lüleburgazlılar il olmak istiyorlar mı bilmiyorum ancak Kdz. Ereğli’de uzun yıllardır il olma isteği dillendiriliyor. Burada sorun bu ayrılma Kdz. Ereğli’ye il olduktan sonra ne katardan ziyade Zonguldak’ı bitirme noktasına getirir mi? Zira kent ekonomisinin ortalamasını Ereğli ve Çaycuma yükseltiyor. Bu ekonomik değerleri Zonguldak “ hasılasından çıkardığınızda” ortaya kent merkezine gövdesi dalı budanmış bir TTK kalıyor. Onunda akıbeti konusunda olumlu konuşan yok. Bu durumda ortaya çıkacak rakamlar emin olun bu kentin milletvekillerini çok rahatsız edecek seviyede olacaktır. Zaten göç veren bir kent ve istihdam konusunda palavra geçici işlerle ( şu İŞKUR’un 9 aylık işçi alımları) halk uyutuluyor. Eğer rakamlar KIRMIZI ALARM seviyesinde çıkmıyorsa bu biraz ortalamayı Ereğli’nin yükseltmesi biraz da şu uyduruk geçici işçi alımları sayesindedir. Milletvekillerini rahatsız edecek konu ise “kent halkına verdikleri sözler” yüzündendir. Hem kentin ekonomisini büyütmede yeterli olama hem de kentin bir kez daha bölünmesine engel dahi olma. Eğer böyle bir ayrılma söz konusu olursa Allah( C.C.) kendilerine ve bu kente yardım etsin.
Zonguldak değil bir kez daha bölünme üçe dahi bölünebilir. Hatta her ilçesi bir KENT yapılabilir ama o zaman akıllara şu sorular gelmez mi, hani Zonguldak enerji üssü olacaktı? Hani Zonguldak büyüyecek ve Batı Karadeniz’in yükselen yıldızı olacaktı? Yıllardır söylerim ben siyasileri değil devlet adamlarını severim. Devlet adamları bölmeye değil büyütmeye çalışır siyasiler bölüp parçalamaya. Devlet adamları sizi düşünür siyasiler kendilerini.
O halde şu soruya yanıt beklemek hakkımız; ZONGULDAK sizce NE OLSUN ?