Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK ) il bazında “ Gayri safi Milli hasıla 2023 verilerini paylaştı da öğrenmeyenlerde öğrendi, ülkemizde Milli hasıladan en çok payı hangi kent almış, hangi kentler hızla fakirleşiyor. SİİRT; ülkemizde en çok payı alan kent olarak büyük sürpriz yaptı. En çok fakirleşen kentlerde ilk üç sıra şu şekilde 1. sırada ARTVİN, ikinci sıra Bayburt ve ilk üçte ZONGULDAK var. Çok değil 35-40 yıl önce ülke ekonomisine can veren,hayat veren, ülke hazinesinden aldığından çok fazlasını ülkeye kazandıran Zonguldak ne halde? Şaşırdık mı? Ben şaşırmadım, zira biliyordum. Hatta 21 Haziran 2023 de yayınlanan “ ZONGULDAK ne OLSUN” başlıklı yazımda bu konuya dikkat çekmişim.
Yazının bir kısmı aynen şöyle; “ … kent ekonomisinin ortalamasını Ereğli ve Çaycuma yükseltiyor. Bu ekonomik değerleri Zonguldak hasılasından çıkardığınızda ortaya kent merkezine dalı, gövdesi budanmış bir TTK kalıyor …”
Zonguldak yalnızca Batı Karadeniz de değil, ülkenin batısında en çok göç veren iller arasında ( nüfusuna göre) ŞAMPİYON. Bu başarıda payı olanları tebrik etmek gerekiyor. Hiç kimse bu rahatsız edici durumdan bahsediyor mu? Hiç ortalığa çıkıp bu gerçekleri haykıran birilerini gördünüz mü? Biraz rahmetli araştırmacı gazeteci İbrahim Poyraz arada bir dönen dolapları anlatırdı, Ona da kent merkezindeki akıllı kavşakta bir tır çarptı ve hayatını kaybetti. Anlaşılan kavşak sanıldığından daha fonksiyonelmiş ! Asla bir komple teorisi ortaya atmıyorum, elim bir kaza olduğu konusunda hiç şüphem yok.
Zonguldak uzun yıllardır “ kentte TTK var, daha ne istiyorsunuz Allah gözünüzü doyursun” diyen zihniyetler yüzünden bu hale geldi. Yatırımlar gelmedi, gelen geç geldi, başlanan geç bitirildi, ya müteahhit zarar ettim dedi kayboldu, ya ihale şartları oluşmadı gibi etkenlerle bir çok handikap yaşandı. Daha yeni yazdım, bu kentte bir havaalanı var Zonguldak diye geçtiğine bakmayın Bartın’a 5 kilometre daha yakın. Elbette bu bizi rahatsız etmez, yeter ki o havaalanı işler bir halde bölgeye hizmet versin. Bartın, Karabük ve ilçelerimiz bu işletmeden fayda sağlasınlar. Hizmete karşı gelme 1925-1930 lar da modaydı. KAFİRLİK geliyor diye yola, okula karşı çıkılırdı. O konuda ilginç bir yazı da gerçek bir olayı anlatmıştım. Arada eskileri yad etmekte fayda olabilir.
Dostça bir uyarı da bulunayım. Eğer kent merkezinden Ereğli’yi ayırırsanız geriye milli hasıladan pay alan bir ZONGULDAK değil, sosyal yardım almaya başlayan bir İL kalır. Testi kırıldıktan sonra yol gösteren çok olurmuş, ben testi kırılmasın derdindeyim.